Elina Sorsan katse on jo seitsemän vuoden päässä

Elina Sorsa valittiin alle 22-vuotiaiden EM-kisoihin sekä kolmiloikassa että pituushypyssä. Määrätietoisen naisen tavoitteet siintelevät kaukana nuorten kisojen takana.

ARTTU MUUKKONEN

LAPPEENRANTA. Kolmiloikkaaja Elina Sorsa on ehtinyt saavuttaa urallaan jo paljon. Juttuarkistossa 20-vuotiaan Sorsan nimi ponnahtelee esiin jutuissa, joiden otsikoissa toistuvat sanat SM-kulta, nuorten EM-kisat, alle 19-vuotiaiden SE, hallimestaruus, aikuisten SM-hopeaa, Euroopan cup-edustus… Lista on juhlavaa luettavaa, muttei ole Sorsalle itsetarkoitus

– Totta kai on mukavampi voittaa ja menestyä kuin hävitä, mutta nappisuoritus ei ole vielä kertaakaan osunut kohdalleen.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Sorsa on nuoresta iästään huolimatta kilpaillut kotimaassa jo pitkään aikuisten sarjassa. Kuvaavaa on se, että viime vuosina ainoa kilpakumppani on ollut 37-vuotias Natalia Kilpeläinen-Bäck, jota Sorsa on saavuttanut vuosi vuodelta.

– Nyt on kyllä hyviä tyttöjä tulossa, yli 13 metrin hyppääjiä, eli potentiaalisia uhkia on näkyvissä enemmänkin, tällä kaudella 13,53 loikkinut Sorsa toppuuttelee.

Joko tänä vuonna valta vaihtuu kolmiloikassa, esimerkiksi Kalevan kisoissa Kimpisessä?

– Toki tavoitteena on aina parantaa edelliskaudesta, viime kauden SM-hopeamitalisti kiertää kysymyksen.

Tuorein Sorsa-otsikko tuli hyppääjän nimeämisestä Unkarin Debreceniin lähtevään alle 22-vuotiaiden EM-kisajoukkueeseen sekä kolmiloikassa että pituushypyssä.

Molemmissa lajeissa tulokset ovat parantuneet edellisistä kausista. Pituudessa Sorsa pitää nimissään kauden kotimaista kärkitulosta 630, kolmiloikassa hiekka on pöllynnyt 13,53 kohdalla.

– Suurin syy on varmasti ollut askelmerkin varmistuminen. Toki tekniikkakin on parantunut, mutta ponnistuksen osuminen lankulle on henkisesti iso juttu. Nyt ei tule niin paljon yliastuttuja hyppyjä, joten on varmempi olo.

Sivulajissaan pituudessa tulostason nouseminen on ollut Sorsalle lähes ihmetyksen aihe.

– Pituuden tulos on ollut todella iso yllätys. Yhden käden sormilla voi laskea pituustreenien määrän tänä vuonna, mutta jotenkin se on lähtenyt kulkemaan.

Parikymppiseltä Sorsalta tulee useisiin kysymyksiin vastaukset kuin apteekin hyllyltä. Päättäväisyys on kuulemma jo perua tarhaiästä, kun televisiosta tuli isoja yleisurheilukisoja. Sinne on päästävä. Tulevaisuuden tavoitteet ladotaan järkähtämättä.

– Koulu on vielä ykkösasia, urheilu tulee toisella sijalla. Unelmani on, että voisin joskus urheilla ammatikseni. Tavoitteeni ovat yleisessä sarjassa 7–8 vuoden päässä, fysioterapiaa kolmatta vuotta syksyllä aloittava loikkija sanoo.

Isompien tavoitteiden ohella viikon kuluttua alkavat nuorten EM-kisat ovat välietappi.

– Monet urheilijat tähtäävät vain noihin nuorten kisoihin. Harvaa heistä näkee todennäköisesti myöhemmin aikuisten tuloslistoilla. Toki nuorten kisat ovat tärkeitä, mutta toivon, että ne eivät olisi urani huippukohta.

Potentiaalia ja asennetta siis riittää vielä pitkälle. Tulosten ohella Sorsalle on tärkeää pysyä terveenä. Tällä hetkellä alaselkä ja takareisi hieman vihoittelevat. Ne estävät aivan täydellä latauksella hyppäämisen.

– En osaa ajatella nykyistä ennätystäni oikeana ennätyksenä. Tunnen, että mahdollisuuksia on huomattavasti pidemmälle, enkä ole päässyt vielä aivan täysillä hyppäämään.

Kisan viimeinen hyppy on aina ollut Sorsalle erityinen. Tälläkin kaudella parhaat tulokset ovat tulleet kuudennella kierroksella.

– Joku hirveä lataus siinä aina tulee. Ajattelen, että joka suorituksella on mahdollisuus parantaa. Viimeiselle hypylle pitää siirtää askelmerkkiäkin vähän taaksepäin, koska tiedän, että silloin juostaan lujaa.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Elina Sorsa on tähän mennessä joutunut opintojen vuoksi valitsemaan pituuden ja kolmiloikan välillä vain toisen lajin päälajikseen. Tulevaisuudessa hän toivoo voivansa panostaa molempiin lajeihin täysipainoisesti.

Elina Sorsa

Syntynyt 23.7.1986.

Ennätykset: kolmiloikka 13,53, pituus 630.

Opiskelee fysioterapeutiksi. Opiskelua takana kaksi vuotta, edessä puolitoista.

Valmentajana toimii isä Hannu Sorsa.

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen