Valtakunnallinen tiedottaminen hukkuu toiminnanjohtajan suureen työmäärään

Vuoden vaihteessa IBBF:n toiminnanjohtajuuden jättävä Hannu Hokkanen ja työn vastaanottava Kirsi Laj

Vuoden vaihteessa IBBF:n toiminnanjohtajuuden jättävä Hannu Hokkanen ja työn vastaanottava Kirsi Lajunen toivoisivat kumpikin toiminnanjohtajan töiden eriyttämistä. Juhlien nimen muutoksesta ja juhlien pituudesta nykyinen ja tuleva toiminnanjohtaja ovat ihan pikkuisen eri mieltä.

LIISA KUKKOLA

BB-telttaan ei ole tänä kesänä pääsyt sisälle uudestaan kuin maksamalla uuden pääsylipun. Imatra Big band festivalin hallitus tiesi jo päättäessään, että asiasta tulee tänä kesänä haukkuja ja nurinaa.

– Päätös tehtiin turvallisuussyistä. Poistumiskiellolla pyrittiin hillitsemään joskus liian vauhdikkaaksikin äitynyttä menoa. Jotkut saattoivat käydä omilla pulloillaan teltan ulkopuolella, ja samalla rannekkeella sisään saattoi tulla jopa kolmekin ihmistä sen mukaan, mikä bändi ketäkin kiinnosti, IBBF:n toiminnanjohtaja Hannu Hokkanen perustelee.

Hokkasen mielestä on aivan eri asia, jos festivaalialueen vieressä on telttakylä, jossa festariporukka majoittuu – silloin poistumiselle on hänen mielestään perusteet.

– Teltasta löytyy kaikki, mitä festivaalivieraat tarvitsevat: ruoka, juoma ja vessat. Hintojakin on alennettu niin ettei senkään pitäisi enää olla ongelma, Hokkanen jatkaa.

IBBF:n tuleva toiminnanjohtaja, Jazzliiton nykyinen toiminnanjohtaja Kirsi Lajunen muistuttaa, että samanlainen poistumiskielto on voimassa esimerkiksi Porin Kirjurinluodon konserteissa.

– On asiassa sekin puoli, että jos teltta tyhjenee esiintyjän lopettaessa, väljenee tunnelma. Tällä tavalla se säilyy paremmin, Lajunen sanoo.

Kummankin mielestä IBBF:n toiminnanjohtajalla on hoidettavanaan liian iso kakku. Paloja pitäisi pystyä jakamaan.

– Hannu on taustaltaan toimittaja ja pystyy hoitamaan tiedottamista. Minä toivoisin, että tämänkokoisella festivaalilla olisi, jos ei nyt oma palkattu niin ainakin käytössään kokovuotisesti tiedottaja, Lajunen sanoo.

Hokkanen on samaa mieltä. Esimerkiksi IBBF-lehden tekeminen huhti-toukokuussa on iso urakka, mikä ei muissa samankokoisissa festivaaleissa ole toiminnanjohtajan hommia ollenkaan.

– Meillä on varmasti valtakunnallisessa tiedottamisessa kirittävää, mutta siihen ei oikein ole ollut rahkeita, kun meillä sama ihminen hoitaa sekä talous- että taiteellisen puolen ja vielä tiedottamisen vuoden mittaan. Juhlien aikanahan meillä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa oma tiedottaja.

Imatra BB:n heikko valtakunnallinen tunnettuus on Hokkasen mielestä osittain harhaa. Jazzliitossa ollaan samaa mieltä.

– Imatra on selvästi suurempi kuin April Jazz, joka rankataan festivaaleista kolmannelle sijalle, Lajunen sanoo.

– Meidän piti tänä vuonna leikata 20 000 euroa markkinointibudjetista pois, mikä tarkoitti, ettemme ilmoittaneet Ilta-Sanomissä tänä vuonna ollenkaan. Lipunmyyntiin ilmoitusten pois jättäminen ei tunnu kuitenkaan vaikuttaneen ollenkaan, Hokkanen kertoo.

IBBF:n kävijöistä kolmasosa tulee Etelä-Karjalan alueelta, kolmasosa entisen Kymen läänin alueelta ja kolmasosa muualta Suomesta. Muualta Suomesta tulleiden joukosta suurin osa on pääkaupunkiseudulta.

– Eihän Imatran majoituskapasiteettikaan nykyisellään kestäisi suurempaa vieraiden määrää muualta. Nytkin on tekemistä, että halukkaat löytävät majoituksen, Hokkanen huomauttaa.

Hannu Hokkanen olisi valmis lyhentämään festivaalin kestoa.

– Viimeinen lauantai pois, ja maanantai välipäiväksi. Sponsoritkin haluavat viettää viikonloppuja eivätkä tuo vieraita silloin. Usein tuon toisen lauantain kanssa osuu päällekkäin muita isoja tapahtumia, joihin paikallisetkin lähtevät.

– Maanantain täyttäminen on kaikille festareille vaikeaa. Raskaaksihan se käy yhdeksän päivän festivaali talkoolaisillekin, Hokkanen sanoo.

Kirsti Lajunen vähän toppuuttelee festarin lyhentämistä, mutta muistuttaa toisella suupielellä, ettei ole vielä tutustunut kaikkiin festarin taloudellisiin tietoihin.

– Välipäivät saattavat tehdä muista illoista sitten liian kalliita. Pystytyskustannukset ovat kuitenkin samoja.

Imatra Big band festival -nimi on paikallisesti tärkeä ja muistuttaa juhlien lähtökohdasta. Hannu Hokkanen tietää sen, mutta heittää ilmoille Imatra bandin, mikä ei johtaisi festivaalien sisältöä harhaan.

– Jos Rytmi-lehden päätoimittaja ei tiedä festivaalien sisältöä, vaan vetää johtopäätöksiä nimestä, mitä 95 prosenttia kansasta sitten tekee, Hokkanen kysyy.

– Toisaalta nimi on vakiintunut, mikä on varsinkin kansainvälisesti tärkeää. Yhdysvalloissa nimen muuttaminen liitetään aina talousvaikeuksiin, ja siinä meillä olisi agenteille selittämistä. Se saattaisi aivan turhaan pilata juhlien maineen ja vaikeuttaa artistien saamista Imatralle, Lajunen huomauttaa.

– Eihän Pori Jazzkaan monen mielestä ole enää jazz-festivaali, eikä kukaan ehdota sen nimen muuttamista, Hokkanen heittää.

Kuvateksti

Kirsi Lajunen on ollut seitsemän vuotta toiminnanjohtaja Hannu Hokkasen assistentti IBBF:llä. Tänä kesänä hän on seurannut erityisen tarkkaan, mitä toiminnanjohtajan tehtäviin juhlissa kuuluu, koska ottaa työt vastaan ensi tammikuussa.

Kuva: VESA LAITINEN

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola