Järvi-Suomen Portin teurastus siirtyy Forssaan ja Outokumpuun

Lappeenrannan laitoksen teurasmäärät ovat jääneet aivan liian pieniksi. Kyösti Harjun mielestä Atrian ostotarjous olisi vuonna 2001 turvannut Lappeenrannan teurastamon toiminnan.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Osuusteurastamo Karjaportti rakensi vuonna 1996 Lappeenrantaan Euroopan tai jopa maailman moderneimmaksi kehutun teurastamon. Toiminnan ja työpaikkojen piti olla turvattu pitkiksi ajoiksi eteenpäin. Nyt laitos on vaarassa tyhjentyä kokonaan.

Järvi-Suomen Portin ja HK Ruokatalon esisopimuksen mukaan sikojen teurastus siirtyy Lappeenrannasta Forssaan ja Mellilään sekä nautojen teurastus Outokumpuun.

HK Ruokatalo käsitteli viime vuonna noin 95 miljoonaa kiloa sian- ja naudanlihaa. Järvi-Suomen Portin teurastama määrä oli yhteensä 18 miljoonaa kiloa, jotka mahtuvat hyvin HK Ruokatalon laitoksille.

HK Ruokatalon toimitusjohtaja Esa Mäki kertoo, että yhtiö on investoinut kahden vuoden aikana merkittävästi Forssaan teurastamoon. Siellä on hyvin moderni linja. Outokummun nautateurastamo ei ole mikään upouusi, mutta kuitenkin kohtuullisessa kunnossa.

– En kommentoi Lappeenrannan teurastamoa, koska en tunne sitä yksikköä.

KARJAPORTIN entinen hallituksen puheenjohtaja ja MTK:n hallituksen jäsen Kyösti Harju sanoo, että Lappeenrannan teurastamon sika- ja nautamäärät ovat liian pienet. Teurastamo on rakennettu reilun 30 miljoonan teuraskilon laitokseksi, mutta viime aikoina määrät ovat jääneet siitä puoleen.

– Taustalla on Järvi-Suomen Portin vuosia jatkunut hankinnan alamäki. Siellä on tehty 3-4 työpäivän viikkoa pitkään. On ihan mahdotonta pitää laitosta pystyssä, kun kiinteät kulut juoksevat vakituisesti.

HARJU ajoi vuonna 2001 Karjaportin hallituksen puheenjohtajana voimakkaasti Atrian tekemän ostotarjouksen hyväksymistä, mutta jäi ilman hallituksen ja toimitusjohtajan tukea.

– Tarjous olisi pitänyt ehdottomasti hyväksyä silloin. Atria olisi ottanut Karjaportin velat, maksanut pari miljoonaa osaketta ja antanut vielä käteistä rahaa markoissa 50 miljoonaa. Tänä päivänä arvo olisi euroissa sama, noin 55 miljoonaa.

Harjun mukaan nimensä vuonna 2002 vaihtanut Järvi-Suomen Portti ei ole pystynyt maksamaan tuottajille osuuspääoman korkoa kymmeneen vuoteen. Atria olisi maksanut sitä 15-20 prosenttia.

– Lappeenrannan teurastamon tulevaisuus olisi turvattu. Atrialla oli silloin tarkoitus keskittää Itä-Suomen teurastukset Lappeenrantaan. Kirjoitin A 4:lle ja esitin hallitukselle ja hallintoneuvostolle vuonna 2001, että viiden vuoden päästä Karjaportti on konkurssissa, jos Mikkeliin rakennetaan uusi ruokatehdas. Yhtiöllä ei ollut sillä velkamäärällä mitään mahdollisuutta rakentaa tehdasta.

Harju jätti Karjaportin hallituksen ja siirtyi HK Ruokatalon asiakkaaksi. Hänellä on Lappeenrannassa lihasikala.

JÄRVI-SUOMEN Portin hallituksen jäsen Pekka Halko Parikkalasta kannatti Harjun tavoin yhdistymistä Atriaan, mutta ei halua jälkikäteen arvostella silloista päätöstä. Hän oli siihen aikaan hallintoneuvoston jäsen.

– Se olisi jälkiviisautta. Enemmistö ratkaisee demokratiassa. Sen päätösten mukaan on elettävä.

Jos Lappeenrannan teurastamo lopetetaan ja Juvalla päättyy kalkkunoiden teurastus, Portille jäävät jäljelle Mikkeliin lihanjalostus ja sianleikkuu sekä Kouvolaan piirakkaleipomo.

SANEERAUSOHJELMAA toista vuotta toteuttava Portti ulkoisti viime vuoden marraskuussa HK Ruokatalon omistamalle LSO Foods Oy:lle sikojen ja nautojen hankinnan, eläinvälityksen ja neuvonnan. Nyt se ostaa HK Ruokatalolta teurastuksen, mutta mistään muusta ei ole Halkon mukaan puhuttu kuin yhteistyön tiivistämisestä.

Portilla on Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa noin 4 000 aktiivituottajaa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen