Kesäasukkaat vaurastuttavat lomailukuntia miljoonilla euroilla

Etelä-Karjalassa mökkejä on eniten Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Luumäellä. Näissä kunnissa tunnustetaan, että kesäasukkaat ovat erittäin tärkeitä talouden ja yritystoiminnan kannalta.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Kesäasukkaat tuovat kuntiin elämää, sykettä ja miljoonia. Tutkimuksen mukaan jokaista loma-asuntoa kohti paikkakunnalle jää kolmisentuhatta euroa vuodessa. Kesäasukkaat käyttävät rahaa päivittäistavaroihin ja muihin tavaroihin, polttoaineisiin ja palveluihin kiihtyvällä tahdilla.

Etelä-Karjalassa vapaa-ajanasuntoja on noin 21 000. Ulkokuntaisia mökkiläisiä maakunnan kunnissa kesäisin lienee noin 25 000.

Eniten mökkejä Etelä-Karjalan kunnista on Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Luumäellä. Taipalsaarella vapaa-ajanasuntoja oli kolme vuotta sitten tehdyssä laskennassa yli 3 200, Ruokolahdella vajaat 3 100 ja Luumäellä hieman alle 3 000.

– Kyllä näillä ihmisillä aikamoinen ostovoima on, sanoo Taipalsaaren kunnansihteeri Mikko Hietamies vapaa-ajanasukkaista.

Koko maassa on 470 000 vapaa-ajanasuntoa. Sisäasianministeriön selvityksen mukaan ulkokuntaisia mökkiläisiä näissä vapaa-ajanasunnoissa on noin 560 000.

KUNNISSA ja yrityksissä on havaittu, että vapaa-ajanasukkaiden hankinnat ja ostokset ajoittuvat yhä pidemmälle jaksolle varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Osin he käyttävät palveluita ja työllistävät eräissä yrityksissä jo ympäri vuoden. Esimerkkinä Mikko Hietamies mainitsee mökkitalkkaritoiminnan.

Ruokolahdella matkailuasioista vastaava nuorisosihteeri Eija Auvinen sanoo, että kesäasukkaiden kuntaan jättämiä summia on ynnäilty ja ne ovat merkittäviä.

Toni Hirvosen viime vuonna valmistuneen Etelä-Karjalan loma-asuntotutkimuksen mukaan Ruokolahdella loma-asukkaat käyttivät rahaa tavaroihin ja palveluihin jopa selvästi keskimääräistä enemmän: vuodessa noin 3 800 euroa vuodessa loma-asuntoa kohti.

YRITTÄJÄT JA KAUPPIAAT ovat tottakai tyytyväisiä. Luumäen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Manner tietää, että Luumäki pärjää vertailuissa hyvin, mutta muistuttaa laajemmasta merkityksestä.

– Maakunnassa on monta kesäasukas- ja lomailukuntaa. Kesäasukkaat hyödyttävät koko Etelä-Karjalaa.

Kuvateksti

Luumäen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Manner on nähnyt kesäasukkaiden tuovan kuntaan ja kauppapalveluihin virkeyttä ja säpinää.

Kuva: PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Matti Riihelä