Lappeenrannan Keskustagalleria jakaa kaupunkilaisten mielipiteet

Uusi liikekeskus avaa ovensa asiakkaille marraskuun alussa. Asunnoista on varattu jo kaksi kolmasosaa.

LIISA MAYOW

LAPPEENRANTA. Liikekeskus Keskustagallerian rakennustyöt etenevät aikataulun mukaisesti. Rakennusliike Okan aluejohtaja Kari Metsäkallio kertoo, että kauppakeskuksessa ovat parhaillaan käynnissä väliseinien rakentaminen ja sisustustyöt.

– Sisälle tulee ainakin näyttäviä piazzoja eli aukioita. Kalustamisesta liikkeet vastaavat tietysti itse.

Keskustagalleria aukeaa asiakkaille heti marraskuun alussa. Päivämäärää ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta Metsäkallion mukaan avajaisia vietetään 1. tai 2. marraskuuta.

Rakennus on kooltaan noin 40 000 neliömetriä, joista liiketiloja on noin puolet. Loput tiloista ovat asunto-, toimisto- ja paikoitustiloja. Liiketiloista on vapaana vielä noin tuhat neliömetriä.

Keskukseen muuttaa parikymmentä yritystä, joista noin kolmannes on Lappeenrannassa uusia liikkeitä. Lisäksi keskukseen tulee lounaskahvila. Gallerian rakennustöiden hinnaksi tulee 60 miljoonaa euroa.

Keskustagallerian liiketilojen yläpuolelle rakennettavat 42 asuntoa valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Asuntojen koot vaihtelevat 40 neliömetristä sataan neliöön, ja niistä on Metsäkallion mukaan varattu tai myyty jo kaksi kolmasosaa.

Nordea-pankki muuttaa keskukseen jo lokakuun alussa. Rakennukseen valmistuu vuoden loppuun mennessä myös toimistotiloja tarjoava Maakuntagalleria, johon Etelä-Karjalan liitto siirtyy.

Tiloihin muuttavat myös Mediakolmio, Saimaan syöpäyhdistys, kaksi Lappeenrannan kaupunkiyhtiötä, TE-keskus ja Etelä-Karjalan yrittäjät.

Lappeenrantalainen Arvo Vento asuu aivan Keskustagallerian naapurissa, eikä ole uudesta liikekeskuksesta innoissaan. Vennon mukaan rakennus ei istu kaupunkikuvaan.

– Se on kammottava hirvitys, joka peittää Lappeenrannan hienoimman paikan eli sankarihautausmaan, Vento harmittelee.

Tommi ja Aleksi Akkasen mielestä keskuksesta näyttää tulevan kohtalaisen hieno.

– Uudeksi rakentamiseksi se näyttää ihan hyvältä, koska siinä on paljon lasipintaa.

Tommi Akkanen myöntää liikekeskuksen olevan ehkä liiankin suuri. Hän aikoo silti varmasti asioida keskuksen liikkeissä.

– Lappeenrannasta ovat puuttuneet korkeat rakennukset. Täällä kaikki on niin matalaa.

Maria Nupposenkaan mielestä Keskustagalleriasta ei näytä tulevan hullumpi.

– Onhan tämä näyttävämpää ja komeampaa rakentamista, hän arvioi.

Lappeenrannan Prisman vieressä asuva Nupponen ei silti aio vaihtaa uuden keskuksen asiakkaaksi.

– Tulee täällä silti varmasti käytyä katsomassa paikkoja.

Eveliina Kivelän mielestä uusi liikekeskus tekee keskustasta ahtaan.

– Ei sovi Lappeenrannan yleisilmeeseen. Se on kolho ja aivan liian iso.

Kivelä kaipaa kaupunkiin lisää viheralueita, joilta kauppakeskukset vievät pinta-alaa. Gallerian uudet asunnotkaan eivät Kivelää houkuttele.

– En missään nimessä haluaisi asua ostoskeskuksessa!

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Eveliina Kivelä asuu aivan Keskustagallerian vieressä, mutta haluaisi muuttaa kauemmas liikekeskuksesta (pääkuva). Arvo Vento ei aio käydä ostoksilla uudessa kauppakeskuksessa (alhaalla vasemmalla). Aleksi ja Tommi Akkasen mielestä Keskustagalleriasta näyttää tulevan melko hieno. Maria Nupposelle riittävät kodin vieressä olevat marketit.

Keskustagallerian yrityksiä

Hennes&Mauritz, Lindex, Kapp Ahl, Stockmann beauty, Kouvolan pukimo, BR-Toys, Seppälä, Mekka, Np Collection, Clas Ohlson, Nordea, Medivire, Huoneistokeskus, SOL-pesulapalvelut ja Healthex.

Kirjoittaja:
Liisa Mayow