Rauhan sairaalakirjasto muuttaa varastoon

Lääketieteen teokset säilötään kaupungin tiloihin Tapiolaan. Sairaala- ja kylpylämuseon esineistö halutaan Etelä-Karjalan museon suojiin.

SARI PULLINEN

Patologista anatomiaa saksaksi, Suomen laki, E. Bonsdorffin Tähtitiede, bakteriologian teoksia, sairaalan sisäisiä potilasjulkaisuja, muutama kirja venäjäksi.

Rauhan käyttämättömiksi jääneiden sairaalarakennusten komeroissa on valtavasti vanhentunutta kirjallisuutta, pääasiassa lääketieteellistä, joilla on enää historiallinen arvo. Kirjoja on satoja jokaisen kerroksen komerossa ja tyylikkäissä lasiovisissa kirjahyllyissä.

Koska Joutsenmaa Oy alkaa rakentaa sairaala-alueelle vapaa-ajankeskusta, Joutsenon kaupungin omistuksessa olevaa irtaimistoa kuljetetaan sieltä pois. Lääketieteelliselle kirjastolle kaikkine kirjahyllyineen löytyy varastotilaa Tapiolasta.

Joutsenon kirjaston kotiseutukokoelma karttui yhdellä uudella teoksella, ylilääkäri Einari Niemistön kirjoittamalla sairaalan historiikillä, joka kattaa vuodet 1926-1936.

Joutsenossa on muitakin paikallishistoriallisesti kiinnostavia kirjakokoelmia. Niin sanottu Pätilän kirjasto on pääkirjaston autotallissa ja entinen Maalaisliiton Karsturannan kirjasto yksityishenkilön hallussa. Tapiolan emäntäkoululle hankittiin 1920-luvulla sekä kauno-, että tietokirjallisuutta, joka on tallessa.

Rauhan keskipaviljongissa sijainnut sairaala- ja kylpylämuseo on ollut suljettuna jo jonkin aikaa. Esineistö aiotaan luetteloida ja pakata. Koska esineitä on tuhansia, sitä pakkaamaan ja siirtämään tarvitaan erikseen palkattua työvoimaa.

Vapaa-aikatoimenjohtaja Helena Hokkanen toivoo, että Etelä-Karjalan museo voisi ottaa esineistön vastaan ja säilöä varastoonsa. Päätöstä tästä ei ole tehty, eikä museoesineistön jatkokäytöstä ole minkäänlaista suunnitelmaa.

– Maakuntamuseon velvollisuus on tietysti ottaa tällainen esineistö vastaan, mutta näin laaja kokoelma tuottaa meille sijoitusongelmia. Tarvitsisimme lisätiloja, museon intendentti Jukka Luoto sanoo.

Suomessa perustettiin samoihin aikoihin Rauhan kanssa useita mielisairaaloita, ja Rauhan tapaan monet niistä on sittemmin lakkautettu. Esineistö kaikissa sairaaloissa on ollut samankaltaista, ja harvinaisuuksia on vähän. Rauhan erikoisuutena voidaan pitää lähinnä omaa astiastoa, joka on Arabian tekemä ja jossa on oma logo.

Kellokosken mielisairaalan ylilääkärinä toimineella Ilkka Taipaleella on ollut pitkään idea valtakunnallisen mielisairaalamuseon perustamisesta.

– Aion neuvotella hänen kanssaan tästä asiasta lomilta palattuani. Valtakunnallinen mielisairaalamuseo olisi paras ratkaisu. Sinne saataisiin Rauhankin esineistöstä olennainen osa, Luoto kertoo.

Museo voisi Luodon mielestä sijaita jossain lakkautetussa mielisairaalassa.

Rauhan sairaala 1926-2000, hoitotyötä Viipurin ja Kymen läänien asukkaiden hyväksi -näyttely Joutsenon pääkirjastossa 17.8. saakka. Valokuvia, muotokuva, taideterapiatöitä, esineistöä.

VESA LAITINEN

Kuvatekstit

Mielisairaalan potilaiden terapiatöistä muutama on esillä Joutsenon pääkirjaston näyttelyssä. Näyttely on avoinna kirjastossa elokuun puoliväliin saakka.

Pirita Reinikainen siirtää kirjoja pois Rauhan keskipaviljongista. Keskipaviljongissa sijaitsevan sairaala- ja kylpylämuseon esineistö on tarkoitus luetteloida ja pakata.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen