Lappeenrannan teurastamon lopetus on pakon sanelema

Teurastamon työntekijät marssivat ulos.

URPO LAANINEN

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANNAN teurastamo ei saa näillä näkymin jatkoaikaa. Vajaat kymmenen vuotta toiminut, aikoinaan Euroopan moderneimmaksi kuvattu teurastamo jää melko varmasti tyhjäksi.

Teurastamon työntekijät reagoivat lopettamisaikeisiin marssimalla keskiviikkona ulos työpaikoiltaan. He palaavat töihin maanantaiaamuna.

HK Ruokatalon toimitusjohtaja Esa Mäki kertoo, että teurastamoalalla on ylikapasiteettia. Järvi-Suomen Portin 18 miljoonan kilon sian- ja naudanlihaerät mahtuvat hyvin HK:n sikateurastamoille Forssaan ja Mellilään sekä nautateurastamolle Outokumpuun.

Sopimus Järvi-Suomen Portin kanssa nostaa HK:n teurastamoiden käyttöastetta.

– Tämä on volyymibisnestä, jossa tällaiset ratkaisut nostavat kustannustehokkuutta, Mäki sanoo.

JÄRVI-SUOMEN Portin eteläkarjalainen hallituksen jäsen Pekka Halko Parikkalasta toteaa, että Lappeenrannan teurastamon jatkomahdollisuudet näyttävät aika ohkaisilta.

– Tietenkin pienet mahdollisuudet vielä ovat, jos yhteistyökuvioita syntyisi, mutta näillä näkymin laitos tyhjenee. On tietenkin valitettavaa, että tällaiseen ratkaisuun on päädytty, mutta Järvi-Suomen Portin kannalta tämä on pakon sanelema asia. Näin saamme kustannussäästöjä, ja pystymme jatkamaan lihanjalostusta Mikkelissä.

LAPPEENRANNAN kaupunki ja valtio tukivat välillisesti ja suoraan uuden teurastamon rakentamista useilla miljoonilla euroilla. Kauppa- ja teollisuusministeriön ylitarkastaja Jaakko Pulkka sanoo, että yritys on täyttänyt vanhat investointitukien ehdot, joten rahojen takaisinperintään ei ryhdytä.

Järvi-Suomen Portin talousjohtaja Jukka Tuovila puolestaan toteaa, että yrityksen intresseissä on löytää omistamaansa teollisuuskiinteistöön uutta toimintaa, jos teurastus loppuu Lappeenrannassa.

TALOUS SIVU 12

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Lappeenrannan teurastamo tyhjenee aika varmasti. Suomessa on liikaa teurastamokapasiteettia.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen, Jyrki Nuottimäki