Lappeenranta on joutsenolaisille mieluisin liitoskumppani

Joutsenolaiset eivät halua yhdistymistä Imatran kanssa. Lappeenrantalaiset toivovat sen sijaan eniten kuntaliitosta Taipalsaaren kanssa, mutta Joutseno nousi kakkossijalle.

URPO LAANINEN

JOUTSENOLAISET haluavat ylivoimaisesti mieluiten yhdistymistä Lappeenrannan kanssa. Jos kuntaliitoksia tehdään, 62 prosenttia Etelä-Saimaan mielipidekyselyn vastaajista kannattaa silloin kuntaliitosta Lappeenrannan kanssa.

Imatran suuntaan joutsenolaisista halajaa vain 22 prosenttia. Taipalsaari saa jonkin verran hajaääniä. Joutsenolla ja Taipalsaarella on vain yhteistä vesirajaa.

Tosin enemmistö joutsenolaisista vastustaa edelleen kuntaliitosta. Asukkaiden kannat eivät ole muuttuneet miksikään sitten viime joulukuun. Kuntaliitoksen vastustajia on kyselyn mukaan noin 60 prosenttia.

LAPPEENRANNAN asukkaiden mieluisin kuntaliitoskumppani on edelleen Taipalsaari, joskin Joutsenon suosio on kasvanut.

Lappeenrannan vastaajista Taipalsaaren huolisi 62 prosenttia ja Joutsenon 56 prosenttia.

Lemin ottaisi liitoskumppaniksi 39 prosenttia lappeenrantalaisista ja Ylämaan 37 prosenttia. Savitaipale ja Luumäki saavat paljon vähemmän kannatusta.

Joutsenon ja Lappeenrannan asukkaiden kuntaliitoskantoja kyseli viime viikolla Etelä-Saimaan toimeksiannosta tutkimustoimisto MC-Info Oy. Molemmista kaupungeista oli mukana 300 vastaajaa.

JOUTSENOLAISISTA kuntaliitosta kannattaa vain 27 prosenttia vastaajista. Keskimääräistä enemmän kannattajia on 30-50-vuotiaiden, toimihenkilöiden, työväestön, opiskelijoiden ja yli kahden hengen talouksissa asuvien keskuudessa.

Kuntaliitoksen vastustus on voimakkainta yli 65-vuotiaiden, eläkeläisten ja ehkä yllättäen johtotasoon kuuluvien joukossa. Naiset ovat hieman miehiä kielteisempiä kuntaliitokselle.

LAPPEENRANNASSA yhdistymisen kannattajilla on ylivoima kaikissa ikä- ja väestöryhmissä. Myönteisimpiä ovat toimihenkilöt, johtotasoon kuuluvat ja 30-65-vuotiaat.

Vastustajia on eniten nuorien, eläkeläisten ja yksin asuvien joukossa.

Jos Lappeenrannan ja Joutsenon tulokset pistetään yhteen ja vastaukset painotetaan väestömäärien suhteessa, kuntaliitoksen kannattajia on 47 prosenttia ja vastustajia 31 prosenttia. Aineistossa on väestömäärien suhteessa silloin 84 prosenttia lappeenrantalaisia ja 14 prosenttia joutsenolaisia.

MC-INFON markkinatutkija Jukka Laakso pitää kuntaliitoskyselyjä mielenkiintoisina. Yhtiö teki äskettäin samanlaisen kyselyn Salon seudun kymmenessä kunnassa, joissa asukkaista 59 prosenttia sanoi kyllä kuntaliitokselle.

Vastustus oli kovinta Muurlassa ja Halikossa, mutta niissäkin sanoi ei vain 30 prosenttia vastaajista.

Lappeenrannan ja Joutsenon gallupissa on haastatelluilta kysytty ensiksi sukupuoli ja ikä, joiden perusteella on haettu väestösuhteessa oikea määrä vastaajia. Laakson mukaan yleensä vanhempi ikäpolvi täyttyy ensiksi, ja loppuvaiheessa joudutaan hakemaan nuoria vastaajia.

ES-KYSELY

Kyselyn teki Etelä-Saimaan toimeksiannosta tutkimustoimisto MC-Info Oy.

Kohdejoukkona oli Lappeenrannan ja Joutsenon aikuisväestö (yli 15-vuotiaat).

MC-Info haastatteli puhelimitse 300 lappeenrantalaista ja 300 joutsenolaista 25.-26. kesäkuuta.

Otantamenetelmä on kiintiöity satunnaisotanta alueen puhelinnumeroista.

Sekä naisia että miehiä oli 300, alle 30-vuotiaita 142, 30-50-vuotiaita 195, 51-65-vuotiaita 144 ja yli 65-vuotiaita 119.

Tulosten %-osuuksien luottamusväli on enimmillään 5,7 %-yksikköä suuntaan tai toiseen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen