Liian paksun perhosen tarina koskettaa

HELINÄ HUUHTANENTEATTERISisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi.

HELINÄ HUUHTANEN

TEATTERI

Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi. Dramatisointi: Kaarina Perola. Ohjaus: Virpi Mielonen.

Rooleissa Mervi Riikonen, Antti Riikonen, Piia Luukkonen, Elvi Varis, Aira Kuosa, Jani Haimakainen, Seija Ihalainen, Jaana Huotilainen ja Anni Väänänen.

Esittäjänä Ruokolahden harrastajateatteri, Rasilan kesäteatteri.

RUOKOLAHDEN harrastajateatteri on tehnyt onnistunutta työtä tuodessaan lavalle Sisko Istanmäen näytelmän Liian paksu perhoseksi. Monipuolisesti toteutettu esitys liikkuu usealla eri tasolla, niin fyysisinä esityspaikkoina kuin juonellisestikin.

Milloin näytelmässä sujahdetaan metsän reunaan kipuavaan rinteeseen haudankaivuuseen, milloin paikalle päräytetään lavan takaa autolla. Kolmeen suuntaan hajautetut lavasteet on rakennettu taitavasti omaa painoarvoaan noudattaen.

Pääosanesittäjät Mervi Riikonen (Kaisu) ja Antti Riikonen (Erni) tekevät roolisuorituksistaan uskottavia ja koskettavia. Vaikka arjen polku on pienen kyläkaupan elämässä kivikkoista, kehittyy pariskunnan välille lämmin ja lempeä suhde.

Mainion roolisuorituksen tekee myös Kaisun äiti (Aira Kuosa). Hän vilahtelee näytelmässä ajoittain myös Kaisun ajatuksiin kietoutuneena. Kuosan roolisuoritus on vahva, ja siitä huokuu aitoa eletyn elämän tuntua.

Näytelmään valitut musiikkipätkät rytmittävät esitystä hyvin. Ne tunnelmoivat kohtauksia jouhevasti eteenpäin.

Ernin sisaren Viivin (Piia Luukkonen) ja äiti Ellidan (Elvi Varis) suhteeseen olisi toivonut vähän tasapainoa. Ylimielisesti Kaisuun suhtautuvan Viivin kohdalla tulkinnassa vähän vähempikin eleiden käyttö olisi todennäköisesti riittänyt. Ellidalle olisi puolestaan toivonut pientä ponnistusta lisää.

KOKONAISUUDESSAAN näytelmä on kuitenkin toimiva paketti. Näennäisesti kepeään kesäteatteriesitykseen on saatu myös satuttavaa syvyyttä. Esimerkiksi vaimonsa Kaisun esikoisen keskenmenoa sureva Erni nyyhkii koskettavasti, kuinka hän ei ”koskaan saa aikaan mitään elinkelpoista”.

Niin kuin syy nyt olisi Ernin.

Ruokolahden suunnalle eksyvien kannattaa kiiruhtaa, sillä harrastajateatterin huolitellusti toteutettua näytelmää esitetään vain tämän viikon ajan.

Kirjoittaja:
Helinä Huuhtanen