Lomalla kirjastosta haetaan luettavaa ja nettiyhteyttä

Taipalsaaren pääkirjastossa kesäasiakkaat nauttivat myös menneen ajan tunnelmasta.

LEENA SALLINEN

TAIPALSAARI. Lomakausi tuo uusia asiakkaita kuntien kirjastoihin. Kesämökkiläiset hakevat niistä luettavaa ja nettiyhteyttä, jolla hoidetaan sähköpostia ja pankkiasioita.

Kuntien kirjastot myös palvelevat kesäasukkaita siinä missä vakituisiakin asiakkaita. Monet mökkiläisetkin ovat niille edelliskesiltä tuttuja asiakkaita.

– Monilla heistä on ollut vuosikausia kirjastokortti, kertoi kirjastovirkailija Päivi Puheloinen Taipalsaaren pääkirjastosta.

Siellä asiointi lienee monelle lomalaiselle nostalginen maaseutukokemus, kuin kyläkaupassa käynti. Taipalsaaren pääkirjasto on kodikas vanha puurakennus kirkonkylässä Saimaan rannalla.

– Harmi, jos tämä muuttuu koleaksi uudenaikaiseksi pömpeliksi, sanoi Päivi Wartiovaara, Taipalsaaren helsinkiläinen kesäasukas.

Hän tuli maanantaina Taipalsaaren pääkirjaston nettipäätteelle lukemaan sähköpostia.

– Tämä kirjasto palvelee tosi hyvin. Itse käytän lähinnä nettiyhteyttä, varsinainen kirjastofriikki on miesystävä. Lehdet luemme Pölkkybaarissa kahvin kanssa, mutta kirjastossakin tulee aina käytyä kun kirkolla käydään, Wartiovaara kertoi.

Pirkko ja Heikki Tapanainen jäivät kirjanlainauksen jälkeen silmäilemään kirjaston lehtiä. He asuvat Saimaanharjulla, jossa kirjasto on tämän viikon kiinni.

– Me ollaan aina käytetty tätä kirjastoa. Tämä on niin kaunis paikka järven rannalla. Tänne on kiva tulla, Pirkko Tapanainen kertoi.

Kirkonkylän puutalon virka Taipalsaaren pääkirjastona lähenee loppuaan. Saimaanharjulle rakennetaan uusi uljas pääkirjasto, itse asiassa tietokeskus. Näillä näkymin se valmistuu vuoden 2009 alussa.

Päivi Puheloinen ei tiennyt, miten käy kirkonkylän puutalokirjastolle, joka alunperin oli Taipalsaaren kunnantalo.

– Kirjastotilana tämä ei ole ajanmukainen. Yläkertaa ei pystytä varsinaisena asiakastilana hyödyntämään. Siellä on kotiseutuhuone ja mikrofilmien lukulaitteet.

Alakerta on kirjahyllyineen sokkeloinen, mutta aurinkoisen maanantain keskipäivän raukeudessa sinne teki mieli uppoutua etsimään dekkareita kesälukemisiksi. Niin monet kirjaston kesäasiakkaat tekevätkin.

– Kesällä menee eniten dekkareita ja romantiikkaa, kertoi Puheloinen, mutta muistutti myös kehutuilla menestysromaaneilla olevan Taipalsaarella kysyntää. Lasten ja nuorten kirjallisuudessa on omat kestosuosikkinsa.

– Tietokirjoista Taipalsaaren 1918 tapahtumat on ollut kysytyin.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Heikki Tapanainen lainasi maanantaina Taipalsaaren kirkonkylän kirjastosta kesälukemista. Tiskin takana kirjastovirkailija Päivi Puheloinen.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen