Tasihinin talon alkuperäinen väri löytyi tuulikaapin takaa

Tasihinin talon tummanruskea ulkomaalaus puhuttaa lappeenrantalaisia. Väri valittiin valokuvien ja rakenteiden alta löytyneen vanhan maalin perusteella.

MATTI SAARELA

Tasihinin talon ulkomaalaus on valittu vanhan arkistomateriaalin ja talon saneerauksen yhteydessä löydetyn vanhan maalin perustella.

Suunnittelupäällikkö Pekka Oksmanin mukaan 1800-luvun empire-talon väri on olut ollut todennäköisesti vielä astetta tummempi kuin nyt valittu tummanruskea väri.

– Vanhoista valokuvista näkyy, että ulkoseinät ovat olleet tummia ja nurkkalaudat on maalattu hyvin vaalealla sävyllä, Oksman kertoo.

Vanhoista mustavalkokuvista voidaan päätellä Lappeenrannan Kauppakadulla sijaitsevan talon alkuperäisen maalauksen perusidea. Ulkomaalauksen alkuperäinen väri löytyi korjaustöiden yhteydessä, kun rakennukseen myöhemmin tehdyt tuulikaapit purettiin.

– Talon sisäpihalle on rakennettu jälkikäteen sisäänkäyntien eteen tuulikaapit. Niiden alta löytyi erittäin tumma ruskea, joka on tulkittu talon alkuperäiseksi väriksi. Korjaustöiden yhteydessä löydetty väri on itse asiassa vielä astetta tummempi kuin mitä talon ulkomaalauksessa nyt on käytetty, Oksman jatkaa.

Tasihinin talon peruskorjauksen suunnittelusta vastaavan Oksmanin mukaan ulkomaalauksen väristä on keskusteltu myös museoviranomaisten kanssa.

SUOMALAISESSA arkkitehtuurissa on totuttu hyvin pelkistettyyn värien käyttöön. Oksmanin mukaan rohkea värien käyttö on tullut takaisin myös moderniin arkkitehtuuriin.

– Meillä rakennusten väriskaala on ollut pitkään hyvin pelkistynyt. On käytetty hyvin vaaleita sävyjä. Pelkistetyimmillään on käytetty harmaata, mustaa ja maalarinvalkoista.

Kontrastia Tasihinin talon tummalle ruskealle antaa Kauppakadun toisella puolella oleva Wolkoffin talo, joka peruskorjattiin 1990-luvun alussa museoksi.

– Siellä on päädytty vaaleisiin sävyihin, mutta minä en tunne näiden valintojen taustoja, Oksman sanoo.

ARKKITEHTI Klaus Pelkosen mukaan Wolkoffin talon ulkomaalauksen värit määriteltiin etsimällä maalikerrosten alta alkuperäistä väriä. Peruskorjauksen suunnitteli jo edesmennyt arkkitehti Hannu Tomminen.

– Oman muistikuvani mukaan, joka on varmasti myös ihan oikea, Wolkoffin talon ulkomaalauksen värin määritteli Museovirasto, Pelkonen muistelee.

– Suunnittelun teki alan huippuasiantuntija, arkkitehti, joka oli nimenomaan erikoistunut näiden korjaus- ja restaurointihankkeiden suunnitteluun, hän jatkaa.

– En tiedä tarkkaan, miten ulkomaalauksen väri määriteltiin, mutta oletan, että se tehtiin rapsuttamalla alkuperäinen väri esiin uudempien maalikerrosten alta, Pelkonen sanoo.

Pelkonen uskoo, että Tasihinin talon ulkomaalauksen uusi väri varmasti hätkäyttää kaupunkilaisia.

Toisaalta polemiikkia on käyty aikaisemminkin esimerkiksi Linnoituksen Komendantin talon marjapuuronväristä.

– Vanhojen rakennusten alkuperäisten värien tunnistaminen on ihan oma tieteenalansa, Pelkonen sanoo.

Kirjoittaja:
Matti Saarela