Pääsihteerin kesämökki on Kimpisen katsomossa

Viikonlopun Kalevan kisat vievät pääsihteeri Jarmo Viskarin kaiken ajan. Yleisurheilun kotimaista kesän päätapahtumaa järjestää 530 talkootyöläistä.

ARTTU MUUKKONEN

Kimpisen stadion on sekä urheilukeskus että Kalevan kisojen pääsihteerin Jarmo Viskarin kesänviettopaikka.

– Mikäs täällä ollessa, sininen väri radalla rauhoittaa ja katos suojaa sateelta, Viskari heittää.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten kestävyysjuoksujen päävalmentajan kesän tehtäviin kuuluu 12 valmennettavan ohella Kalevan kisojen järjestämisen koordinointi. Kesäloma Maasotakoululta kuluu järjestään Valtakadun LUM:n toimistolla tai Kimpisen remonttia seuratessa. Vajaa viikko ennen Kalevan kisoja Viskari vaikuttaa levolliselta.

– Jos haastattelu olisi tehty perjantaina, olisivat tunnelmat olleet erilaiset. Urheilijoiden ilmoittautumisaika päättyi torstaina, ja viikonloppuna saimme kaikki 638 urheilijaa ja 783 lajisuoritusta kirjattua järjestelmiin.

– Nyt ei ole enää mitään yksittäistä isoa hommaa tekemättä, mutta paljon vielä tekemistä.

Kalevan kisoihin on tulossa kaikki Suomen kunnossa olevat huippu-urheilijat Tero Pitkämäen johdolla. Kisat ovat myös viimeisiä näyttöpaikkoja Osakan MM-kilpailuja varten.

Kilpailijoista ja katsojista aina tasavallan presidenttiä Tarja Halosta myöten pitää huolta yhteensä 530 vapaaehtoista toimitsijaa. Viskarin mukaan noin puolet oli Karelia Gamesista tuttuja toimitsijoita, mutta uusia naamojakin on ilahduttava määrä.

– Tilasimme syksyllä 500 toimitsija-asua. Silloin vähän hirvitti, että saammeko niin paljon talkoolaisia. Onneksi siitä ei ole tarvinnut huolehtia, vaan ihmiset ovat tulleet mielellään mukaan.

Yli sadan hengen toimitsijaryhmiä muodostavat kenttätapahtumat sekä myynti- ja ravintolapalvelut. Viikonlopun aikana liikenteenohjaukseen ja järjestyksenvalvontaan tarvitaan 80 henkilöä.

Loukkaantumistapauksista Lappeenrannassa vastaa vahva tiimi. Kolmea kisapäivää varten organisaatiossa on mukana kuusi lääkäriä ja 20 hoitajaa.

Kimpinen on lähes valmis Kalevan kisoihin. Jarmo Viskarin mukaan kenttä on vaatinut paljon työtä, koska mitään palveluita tai rakenteita ei ollut valmiina. Asianmukaiset kylmätilat on rakennettu ”metikköön”, takasuoran ravintolateltan taakse. Maanantaina takakaarteen katsomoita rakensi 20 hengen talkooporukka, koska alunperin sinne ei pitänyt edes tulla katsomoita. Ne saadaan kuitenkin valmiiksi.

Rahaa remontti on niellyt paljon. Yllättäviäkin kuluja on tullut, kuten pääkatsomon katolle rakennetut televisiokuvausaitiot.

– Ne pömpelit ovat viimeisen päälle työturvallisuusnormien mukaiset. Varmaan mukavampia kuin A-katsomon kuppituolit, Viskari naurahtaa.

Loppuviikosta paikalle tuodaan kaksi isoa videotaulua. Toisella näkyvät tulokset, toisella livekuvaa ja hidastuksia. Hintaa niillä on yhteensä joitakin kymmeniätuhansia euroja.

– Yleisö on tottunut tiettyyn tasoon. Samoin koko tiedotuspuoli on edennyt huimasti. 80-luvun kisoissa oli kirjoituskone, 90-luvulla saatiin jo tuloksia iltamyöhällä nettiin, tänä vuonna kaikki toimii reaaliajassa, Viskari kuvaa kisojen kehitystä.

Kisojen pääsihteerin tehtävissä Viskari on saanut opetella paljon uusia asioita. Aiemmin nettisivujen tekeminen ei ollut tuttua, mutta nyt Kalevan kisojen virallisilla nettisivut päivittyvät tasaiseen tahtiin, verkkomestarina J. Viskari.

– Emme saaneet siihen tehtävään ketään, joten itse piti opetella. Yötä myöten olen materiaalia lisännyt. Samoin tulospalveluohjelman olen opetellut tuntemaan. Tuloksista sentään vastaavat erikseen tehtäviin hankitut henkilöt.

Ison tapahtuman järjestelyt eivät sinällään ole Viskarille uusi asia. Kaksi vuotta sitten hän toimi sotilaiden suunnistuksen MM-kisojen pääsihteerinä.

– Saattaa kuulostaa hölmöltä, mutta tästä pitää nauttia. Jos kaikki toimii, niin se on mukavaa. Toisaalta kisojen järjestäminen on kuin urheilua. Asetetaan tavoite, tehdään suunnitelma ja ryhdytään toteuttamaan sitä. Jos kaikki on suunniteltu hyvin, tavoite täyttyy.

Viskarin kesälomat loppuvat juuri Kalevan kisojen jälkeen. Tasan viikon kuluttua koittaa paluu palkkatyöhön.

– Työ on verrattain rauhallista, selviää kahdeksalla tunnilla päivässä.

Kuvateksti

Kalevan kisojen pääsihteerin Jarmo Viskarin tehtäviin kuuluu monen muun asian ohella pääsylippujen lajittelu. Kisatoimitsijoiden asujakin on vielä jäljellä reilut 300 Viskarin saunassa. – Taloyhtiössä on meneillään remontti, joten putkimiehet sumplivat pukuhuoneessa asujen sovittajien kanssa.

Kuva: PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen