Taavetin linnoituksesta aiotaan tuotetta matkailukäyttöön

Työryhmän mielestä linnoitukseen pitäisi rakentaa kahvio- ja huoltotilat, yleisövessat sekä esiintymis- ja katsojatilat. Kuutostien varteen toivotaan levikettä linnoituksen kohdalle.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Taavetin linnoitus on kesäisenä päivänä varsin hiljainen paikka. Luumäen visiossa tilanne on toisenlainen vuosien kuluttua. Siinä linnoituksen ilmapiiristä nauttivat sulassa sovussa niin matkailijat kuin paikallinen väki.

Linnoituksen kehittämistä on pohtinut työryhmä, ja se on ollut yhteydessä jo Museovirastoonkin. Työryhmän mielestä linnoitus pitäisi valjastaa nykyistä tehokkaammin matkailukäyttöön.

– Alueelle tulee rakentaa kahvio- ja huoltotilat. Erilaisia tapahtumia varten tarvitaan asialliset esiintymis- ja katsojatilat sekä yleisövessat.

– Opastetaulut ja -kyltit tulee uusia ja panostaa alueen markkinointiin. Tielaitoksen kanssa on neuvoteltava levähdysalueesta Kuutostien varteen, ehdottaa työryhmä.

VIIME VIIKONLOPPUNA linnoituksessa järjestettiin kuudes Vallijamit-tapahtuma.

Sadekuurot kiusasivat yleisöä, esiintyjä jäivät korkeammalla istuneilta piiloon katoksen alle.

Yhden jos toisen mielessä on ollutkin jo kunnollisen katteen rakentaminen esiintymisareenalle ja katsomolle.

Yksi työryhmän jäsenistä, kunnan hallintojohtaja Terttu Heimala huomauttaa, että esimerkiksi Haminassa linnoitusalueella on hieno, miljööseen soveltuva kate.

– Miksei hieman samanlainen sopisi Taavetin linnoitukseenkin.

LINNOITUS on suojelualue, ja sinne rakentamisesta viimeisen sanan sanoo Museovirasto.

Intendentti Helena Rosén Museovirastosta on osallistunut linnoitustyöryhmän kokoukseen Taavetissa. Museovirasto edellyttää kunnalta yleissuunnitelman laatimista.

Hallintojohtaja Terttu Heimalan mukaan kyseessä on pitemmän ajan hanke.

Ratkaisevaa on sekin, saadaanko hankkeelle EU-rahoitusta.

MATTI RIIHELÄ

Kuvateksti

Taavetin linnoituksessa järjestettävissä tapahtumissa yleisö on säiden armoilla. Viime viikonlopun Vallijameissa yleisö piteli sadetta sateenvarjojen alla.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä