Vapaa agentti Jussi Markkanen odottaa hyvää NHL-tarjousta

Venäjän liigaankin Jussi Markkasta on kysytty pelaamaan. NHL on edelleen 32-vuotiaan maalivahdin ensisijainen tavoite.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Heinäkuun alussa alkoivat kuumat viikot Pohjois-Amerikan jääkiekkomarkkinoilla. Keväällä sopimuskautensa päättäneitä kokeneita pelaajia varataan nyt uusiin ja vanhoihin NHL-seuroihin päivittäin.

Toissa keväänä NHL:n loppuotteluissa Stanley Cupin finaaleissa loisto-otteita esittänyt maalivahti Jussi Markkanen odottelee parhaillaan sopimustarjouksia NHL:n suunnalta Etelä-Karjalan maisemissa kesämökillä.

– Ehkä ne isot kalat menevät NHL:ssä nyt ensimmäisinä päivinä ja sitten tulee minun vuoroni, Markkanen virnuilee.

Edmontonin pelisopimuksen päättyminen viime keväänä teki 32-vuotiaasta Jussi Markkasesta ns. rajoittamattoman vapaan agentin, jolla on mahdollisuus tehdä sopimus minkä tahansa seuran kanssa ilman seurojen omistamia etuosto-oikeuksia.

Muita rajoittamattomia vapaita agentteja suomalaisista NHL-pelaajista ovat tällä hetkellä mm. Teemu Selänne ja Ossi Väänänen. Joukkoon kuului myös Teppo Numminen, joka teki juuri jatkopestin Buffalon kanssa.

– NHL on minulle edelleen ykkösvaihto. Millä tahansa ehdoilla en tosin lähde pelaamaan, vaan sitten katsotaan muita vaihtoehtoja, kertoo Markkanen ja arvelee, että vajaat neljä pelikautta Edmontonissa eivät enää saa jatkoa.

– Ei koskaan pidä sanoa, että ei koskaan, mutta tuskin enää pelaan Edmontonissa. Viime kaudella pääsin pelaamaan aika vähän, ja loppukausi oli melko hankalaa aikaa.

– Me hävisimme varmaan 17 peliä viimeisestä kahdestakymmenestä. Toivottavasti sellaista tappioputkea ei enää joudu kokemaan.

Edelliskeväänä Edmontonissa elettiin finaalihuumaa, joka päättyi niukkaan tappion Carolinalle. Finaalikauden jälkeen molemmille joukkueille tuli kuitenkin mahalasku ja ne jäivät ulos pudotuspeleistä.

– Pitkä kesään jatkuva pudotuspelijakso on aika rankka kuuden viikon urakka ja meillehän se oli joukkueena tavallaan uusi kokemus. Ehkä se vaikutti uuteen kauteen valmistautumiseen ja koko joukkueeseen.

– Varmaan sellaiset kestomenestyjät kuten Detroit osaavat paremmin latautua seuraavaan kauteenkin pudotuspelien jälkeen, Markkanen arvelee.

Viime kausi sujui Jussi Markkaselta Edmontonin ykkösmaalivahti Dwayne Rolosonin varjossa ja peliaikaa tuli 22 ottelussa lähinnä loppukaudesta, kun pudotuspelipaikka oli jo karannut.

Peliaika ja vastuu on se, mitä Jussi Markkanen odottaa uudelta sopimukselta. Vastuuta hän nimenomaan sai edelliskeväänä finaalipeleissä kun Roloson oli loukkaantunut.

Vastuuta Markkaselle kertyi maalinsuulla myös edelliskaudella NHL:n työsulun aikana Venäjän liigassa, missä hän torjui finaaliin ja hopealle yltäneessä Lada Togliattin joukkueessa 54 ottelussa.

– Venäjän liigaankin minua on kysytty ensi kaudeksi, mutta katsotaan nyt tämä NHL-kortti ensin. Sen jälkeen on muitakin vaihtoehtoja, Markkanen sanoo.

Maajoukkueessa Jussi Markkanen on viimeksi pelannut keväällä 2004 Tshekeissä. Silloin maajoukkuetta valmensi vielä Raimo Summanen.

Ensi keväänä MM-kisat pelataan Kanadassa. Kun joukkueen valitsee uusi mies, kanadalainen Doug Shedden on odotettavissa myös muutoksia joukkueen koostumukseen.

– Suomessahan maalivahteja on ollut ollut yllin kyllin tarjolla maajoukkueeseen. Totta kai MM-kisoissa pelaaminen minuakin kiinnostaa, mutta tilanne on ollut viime kausina vähän hankala. Viime talvena en saanut NHL:ssä paljonkaan pelejä, edelliskaudella pelasin MM-kisojen aikaan NHL:n pudotuspelejä ja sitä edellisen kauden olin Venäjän liigassa, Jussi Markkanen sanoo.

Kesäharjoittelun Jussi Markkanen on hoitanut jo vuosikaudet omatoimisesti.

– Jäällä en ole kesällä käynyt, katsotaan jos nyt elokuussa pistän luistimet jalkaan.

Suomessa pelaaminen kiinnostaa Jussi Markkasta kenties vielä jossain vaiheessa.

– Se ei nyt kuitenkaan ensi kaudella ole vielä ajankohtainen vaihtoehto, jostain muualta pelipaikka löytyy. Vanhempi pojista on viisivuotias ja siinä vaiheessa kun lasten koulut alkavat, on tehtävä päätös, mihin asetumme, SaiPan omistajiin kuuluva Jussi Markkanen sanoo.

Kuvateksti

Jussi Markkanen odottelee koko ajan tietoa ensi kauden sopimustarjouksista. NHL on kokeneelle maalivahdille edelleen ykkösvaihtoehto.

Kuva: JARMO HÄMÄLÄINEN

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen