Venäläissijoittavat kahmivat matkailukiinteistöjä Saimaalta

Myös vuokramökkien uudisrakentaminen kiinnostaa venäläisiä. Pari kohdetta on jo tekeillä.

ANU PYYHTIÄ

Venäläiset sijoittajat hamuavat itselleen Saimaan rantojen matkailukiinteistöjä.

Pelkästään tämän vuoden aikana venäläissijoittajat ovat ostaneet lomakylän Taipalsaarelta, hotellin Parikkalasta ja UPM Kaukaan edustushuvilan, Härskiänhovin Ruokolahdelta.

Jo aiemmin venäläistä rahaa on laitettu kiinni muun muassa huonosti menestyneisiin Hotelli Joutsenrantaan ja lomakylä Freelandiaan.

Sijoittajien ostamat kohteet eivät ole olleet huikeita rahasampoja ja niiden mielekkyyttä sijoituksena on epäilty.

Ulkomaalaisilta sijoittajilta on vaikea kysyä suunnitelmista, koska useimmilla ei ole osoitetta tai yhteystietoja Suomen kaupparekisterissä.

Asiantuntijat voivat vain arvailla, mikä rappeutuneissa lomakohteissa houkuttelee.

– Lomakeskuksia voi ostaa halvalla, kehittää ja saada siitä hyvät tuotot, arvioi Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Marja Tiri.

Esimerkki aktiivisesta liiketoiminnasta on parikkalalainen Karjalan lomahovi, jonka moskovalainen liikemiesryhmä osti helmikuussa. Hotellitoimintaa kiinteistössä ei ole ollut vuosikausiin, mutta uuden omistajan myötä hotelli avattiin uudelleen tämän kuun alussa.

Tähän mennessä venäläissijoittajien Etelä-Karjalasta ostamat kohteet eivät kuitenkaan ole niin vain muuttuneet kullaksi.

Hotelli Joutsenranta on ollut suljettuna kolme vuotta. Freelandian toiminta on lakkautettu. Lomakylä on poistettu kaupparekisteristä joulukuussa 2005.

Imatran seudun kehitysyhtiön johtaja Veli-Matti Kesälahti sanoo, että osa venäläissijoittajista ei etsi suuria tuottoja eikä ole kiinnostunut liiketoiminnasta.

Kesälahden mukaan venäläiset etsivät turvallista ja vakaata sijoituskohdetta, josta raha ei katoa. Kohteissa kiinnostaa ainoastaan maa, jonka arvo nousee varmasti.

Venäläissijoittajat ovat rakentamassa Etelä-Karjalaan myös vuokramökkikohteita.

Imatran seudun kehitysyhtiöön on tämän vuoden aikana aikana ottanut yhteyttä puolenkymmentä sijoittajaa, joita kiinnostaa iso ranta-alue, jolle on mahdollista rakentaa mökkejä vuokrattaviksi.

Ruokolahdella ja Rautjärvellä kohteita on jo tekeillä.

– Parissa paikassa maakaupat on jo tehty ja rakentaminen vireillä, tietää Veli-Matti Kesälahti.

Kirjoittaja:
Anu Pyyhtiä