Hyötypaperi pyrkii tyydyttämään Kaukaan Voiman polttoainetarpeita

Yhtiö pyrkii Kaukaan Voima Oy:n biopolttolaitoksen polttoaineena käytettävien puutähteiden toimittajaksi. Voimayhtiössä bioraaka-aineiden hankintakuviot ovat vasta lähtökuopissa. UPM Metsä hankkii eri lähteistä kaiken tarvittavan polttoaineen.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. Kaukaan Voiman biopolttolaitoksen investointipäätös poikii ympärilleen muita uusia investointeja. Hyötypaperi Oy kertoo investoivansa mittavaan biopolttoaineiden terminaaliin Lappeenrannan alueella.

Hyötypaperi haluaa laajentaa toimintaansa puuperäisten biopolttoaineiden toimittajana Etelä-Karjalassa. Yhtiöllä on ollut jo viisi vuotta vastaavaa toimintaa Valkealassa, jossa terminaalitilaa on 20 hehtaaria. Aluetta laajennetaan 40 hehtaariin, vaikka terminaali on jo nyt toiminnaltaan Suomen suurin.

Hyötypaperi kerää, jalostaa ja toimittaa voimalaitoksille puutähdettä, joka koostuu pääasiassa hakkuualueilta saatavista kannoista, oksista ja latvuksista. Valkealassa biopolttoaineiksi menevän tavaran käsittelykapasiteetti on noin 200 000 tonnia vuosittain.

Lappeenrantaan yhtiö investoi siksi, että se pyrkii Kaukaan Voiman tulevan biopolttolaitoksen polttoainetoimittajaksi. Tarkoitus on palvella myös muun teollisuuden voimaloita ja taajamien lämpölaitoksia.

KAUKAALLA polttoaineen hankintaan liittyviä asioita pohditaan polttoainetyöryhmässä, mutta työ on vasta alkuvaiheessa, sanoo UPM:n Kaukaan tehtaitten tiedotuspäällikkö Mariitta Stenbäck.

– Voimalaitos käyttää pääasiassa tehtailta tulevaa kuoretta ja muuta puuperäistä polttoainetta. Ulkopuolelta polttoaineeksi hankitaan turvetta ja puutähdettä, jonka UPM Metsä hankkii eri lähteistä.

Stenbäck ei osaa tässä vaiheessa kertoa, missä määrin biopolttoaineita on hankittava esimerkiksi Hyötypaperin kaltaisilta toimittajilta.

HYÖTYPAPERIN Lappeenrannan toimintojen laajentamista koskevan investointipäätöksen taustalla on tuleva Kaukaan Voiman ja Lappeenrannan Energian biopolttolaitos, sanoo toimitusjohtaja Risto Kauppila.

– Meillä on hyviä kokemuksia Valkealan suurterminaalista, ja me haluamme siirtää ne Kaukaankin kattilaa palvelevaan käyttöön. Haemme myös logistisia kustannusetuja, sillä tavara pitää kerätä mahdollisimman läheltä, isoina kuormina ja murskauserinä.

– Pyrimme tarjoamaan kokonaisvaltaista palvelua, koska eri kattilat käyttävät erilaisia polttoaineita ja vaihtelevat niiden käyttöä myös eri vuodenaikoina. Tarjolla on oltava vähintään neljää eri jätejaetta, Kauppila sanoo.

Kauppila uskoo biopolttoaineiden kysynnän kasvavan lähitulevaisuudessa.

– Tähän suuntaan energiapolitiikkaa ohjaavat sekä Suomen valtio että Euroopan unioni. Siksi myös voimalaitosinvestoinnit kohdentuvat biopolttoaineiden käyttöön, kuten Kaukaan Voima teki.

HYÖTYPAPERI haluaa terminaalinsa lähelle Kuutostietä joko Lappeenrannan tai Joutsenon alueelle. Terminaalitilaa pitäisi löytyä 15-20 hehtaarin verran.

Aluemyyntipäällikkö Kimmo Pölläsen mukaan Lappeenrannan kaupungin kanssa asiasta on alustavasti neuvoteltu.

– Tavoitteena on, että terminaali on toimintakunnossa viimeistään vuonna 2010. Se on meille iso investointi, jonka tuotannon pitää pyöriä viimeistään silloin, kun Kaukaan biopolttolaitoksen kattila otetaan käyttöön.

Uusia työpaikkoja investointi tuo aikanaan 15-20 työntekijälle, Pöllänen arvioi.

Hyötypaperi Oy

Perustettu 1986.

Päätoimialoina ovat kierrätyksen kokonais-, biopolttoaine- ja Prosec-tietoturvapalvelut.

Hyötypaperi kuuluu Paperinkeräys Oy -konserniin.

Käsittelylaitokset sijaitsevat Valkealassa, Kuusankoskella ja Lappeenrannassa sekä toimipaikat Lahdessa ja Imatralla.

Työntekijöitä Hyötypaperi Oy:n palveluksessa on 52.

Liikevaihto oli vuonna 2006 noin 7,5 miljoonaa euroa.

Energiakäyttöön toimitettiin ja myytiin materiaaleja vuonna 2006 eri laitosten kautta yhteensä noin 115 000 tonnia.

Lähde: Hyotypaperi.fi

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki