Järvi-Suomen Portti irtisanoo kaikki 88 Lappeenrannassa

Luottamusmiehen mukaan Lappeenrannan teurastamo lopettaa toimintansa 20. helmikuuta 2008.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Järvi-Suomen Portti aikoo irtisanoa kaikki Lappeenrannan teurastamonsa 88 työntekijää. Työntekijöiden pääluottamusmies Harri Kiiskinen kertoo, että vaikka yt-neuvottelut Lappeenrannan teurastamon tulevaisuudesta loppuvat vasta 20. elokuuta, teurastamon ja työntekijöiden kohtalo on jo selvä.

– Meille on kerrottu, että teurastamo lopettaa toimintansa 20. helmikuuta 2008 eikä yhdellekään työntekijälle löydy työtä yhtiön muilta laitoksilta.

Yt-neuvottelujen päättymisen ja teurastamon toiminnan lopettamisen välillä on kuusi kuukautta, mikä on pisimpään työssä olleiden irtisanomisaika. Kiiskisen mukaan työnantaja aikoo rytmittää irtisanomiset niin, että myöhemmin töihin tulleet irtisanotaan viimeksi, koska heillä on lyhin irtisanomisaika.

– Työnantaja aikoo pyörittää teurastamoa helmikuun 20. päivään, mutta varmasti se tulee olemaan hieman hankalaa. Uusi muutosturva takaa työntekijöille vapaata työnhakua varten, ja lisäksi ihmisillä on pitämättömiä lomia ja pekkasia.

Kiiskistä harmittaa vieläkin työnantajan lausunto yt-neuvottelujen alkaessa. Toimitusjohtaja Kari Tillanen sanoi tuolloin, että he tutkivat mahdollisuutta tarjota Lappeenrannasta irtisanottaville töitä Kouvolasta tai Mikkelistä.

– Jos naudanleikkuu menee HK-Ruokatalolle, Mikkelissäkin joudutaan ehkä vähentämään väkeä, pääluottamusmies Kiiskinen arvelee.

Kiiskisen mukaan jäljellä olevissa yt-neuvotteluissa käsitellään muutosturvan edellyttämiä asioita eli lähinnä työnhakuvapaiden rytmitystä. Itse pääasia on jo päätetty.

Työnantajan edustaja, Järvi-Suomen Portin logistiikkajohtaja Pekka Hirvonen ei vahvista irtisanomisia saati tehtaan sulkemisen ajankohtaa. Hän sanoo, että yt-neuvottelut ovat kesken ja kaikki siksi pelkkää arvailua.

– Päätöksiä ei ole olemassa. Neuvottelujen ollessa kesken kenenkään ei pitäisi kertoa mitään varmoja tietoja ulos, Hirvonen sanoo.

Pääluottamusmies Kiiskinen puolestaan sanoo, että Lappeenrannan teurastamon sulkeminen ei ole enää mikään yllätys.

– Kun lihan hankinta meni yhteen HK-Ruokatalon kanssa, homma oli selvä.

Järvi-Suomen Portti ja HK-Ruokatalo tekivät esisopimuksen lihan hankinnasta heinäkuun alussa, ja yt-neuvottelut Lappeenrannan teurastamon sulkemisesta alkoivat sen jälkeen. Lappeenrannan teurastamo on toiminut alikapasiteetilla jo pitkään.

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Järvi-Suomen Portti sulkee Lappeenrannan teurastamonsa helmikuussa. Moderni teurastamo valmistui 1996.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen