Kaukaan biovoimalasta tehty valitus ei siirrä rakentamista

Valitus on käsittelyssä Vaasan hallinto-oikeudessa, mutta Kaukaan Voima Oy aloittaa voimalan rakentamisen ennen syksyä.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Kaukaan Voima Oy:n biovoimalaitokselle myönnetystä ympäristöluvasta on valitettu. Valitus ei kuitenkaan vaikuta laitoksen rakentamisaikatauluun. Rakentaminen alkaa Lappeenrannassa suunnitellusti, joskin valituksen vuoksi Kaukaan Voiman omalla riskillä ennen syksyä. Voimalaitoksen on tarkoitus olla valmis vuoden 2009 lopussa.

Kaukaan Voima, jonka osakkaita ovat Pohjolan Voima ja Lappeenrannan Energia Oy, rakentaa 410 megawatin voimalaitoksen. Laitos rakennetaan UPM:n Kaukaan tehtaan alueelle ja laitos käyttää biopolttoainetta. Voimalaitoksen kustannusarvio on 244 miljoonaa euroa.

Itä-Suomen ympäristölupavirasto myönsi laitokselle ympäristöluvan kesäkuun alussa. Kaukaan tehtaan läheisyydessä asuva yksityishenkilö valitti ympäristöluvan myöntämisestä Vaasan hallinto-oikeuteen.

Valittajan mielestä laitos pitäisi sijoittaa kauemmas asutuksesta, koska se saattaa muuten aiheuttaa terveyden kannalta kohtuuttoman tilanteen ympäröivälle asutukselle. Valittaja pyytää Vaasan hallinto-oikeutta kumoamaan ympäristöluvan ja toiminnan aloittamisluvan tai muuttamaan lupamääräyksiä niin, että Kaukaan Voima joutuu korvausvastuuseen alueen asunnonomistajille aiheutuvista terveys- ja viihtyvyyshaitoista ja taloudellisista menetyksistä.

Valitus on lausuntokierroksella, ja tänään Lappeenrannan ympäristö- ja rakennuslautakunta antaa siitä lausuntonsa. Lautakunnan lausuntoesitys on selkeästi Kaukaan Voiman laitosta puolustava. Lautakunnan esityksessä laitoksen sijaintia pidetään täysin hyväksyttävänä ja kaavan mukaisena.

Valituksen käsittely kestää Vaasassa kuukausia. Jos valittaja on tyytymätön Vaasan hallinto-oikeuden tulevaan päätökseen, hän voi valittaa vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. On mahdollista, että valitusta käsitellään vielä silloin, kun voimalaitoksen pitäisi jo olla valmis.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen uskoo, että valitus ei vaikuta rakentamisen aikatauluun.

– Kaukaan Voima varmastikin hakee toimenpidelupaa, joka sallii rakentamisen aloittamiseen valituksesta huolimatta. Silloin rakentaminen tapahtuu yhtiön omalla vastuulla ja tarvittaessa vakuuksia maksamalla.

Kolehmainen kertoo hämmästyneensä valituksesta, koska rakentaminen tapahtuu teollisuusalueelle, jonne rakentamisen ei luulisi haittaavan ketään.

Voimalaitoksen rakennuttamisesta vastaava projektipäällikkö Erkki Repo UPM:stä sanoo, ettei hän kommentoi valitusta millään tavalla.

– Valitus menee eteenpäin normaalissa järjestyksessä, Repo sanoo.

Revon mukaan laitoksen rakentaminen alkaa suunnitelmien mukaisesti tämän kesän aikana.

– Projekti etenee oman aikataulunsa mukaan. Tämän enempää en voi sanoa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen