Röörit tukossa pituuden voittoon

Elina Sorsalle ensimmäinen aikuisten Suomen mestaruus. Simpeleen Urheilijoiden 17-vuotias Marika Partinen sijoittui naisten pituushypyn kuudenneksi.

ARTTU MUUKKONEN

LAPPEENRANTA. Harva urheilija lähtee metsästämään SM-kultaa vastoin omaa tahtoaan. Niin kävi sunnuntaina Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elina Sorsalle, jolle valmentajaisä Hannu Sorsa sanoi, että nyt lähdetään kentälle.

– Yöllä oli aivan hirveä olo. Kaikki röörit olivat tukossa enkä saanut oikein nukuttua. Aamulla oli vieläkin paha olo, mutta isä sanoi, että nyt lähdetään kentälle. Tässä on vedetty lääkitystä ihan yötä päivää.

Kannatti Sorsan hieman vastenmielisesti lähteä, sillä pituushypystä irtosi 21-vuotiaan ensimmäinen aikuisten Suomen mestaruus. Voittohyppy kantoi 1,7 metrin myötätuulessa 617. Tällä kaudella Sorsa on hypännyt omaksi ennätyksekseen 630.

Toiseksi hyppäsi Pauliina Tuomaala tuloksella 610, kolmanneksi Teija Hannilan hypyllä oli pituutta 603.

Kolmiloikkaajalle sivulajin kulta oli laiha lohtu, sillä lauantain kolmas tila oli yhä mielessä.

– Mieluummin olisin ensimmäisen aikuisten kullan ottanut siitä toisesta lajista. Alkaa hiljalleen miettiä, että mikä se päälaji olikaan, Sorsa naurahti.

SORSA SAI kisassa vain kolme onnistunutta hyppyä, joista lyhinkin kantoi 608. Flunssaisen Sorsan jaloissa painoivat vielä perjantain ja lauantain hypyt, yhteensä 12 kilpailusuoritusta. Tulostaso oli Sorsan mukaan peruskauraa, tähtäimessä kun oli ennen kisoja oman ennätyksen parantaminen.

– Sellaista runttausta se oli, tahtovoitto, ei irronnut parempaa. Juoksu ei kulkenut yhtään, tuntui kuin olisi saappaat jalassa juossut, yleisön hurjasta kannustuksesta lisäpaukkuja saanut Sorsa kuvaili.

Pituushypyn kulta ja kolmiloikan pronssi ei ole huono suoritus vasta uransa alussa olevalta hyppääjältä. Kulta ei nostanut kisoja Sorsan asteikolla onnistuneeksi.

– En voi sanoa että olisin tyytyväinen. Kullan myötä ehkä sellainen plus miinus nolla.

SUNNUNTAIN varmistui myös Sorsan lähtö Bangkokiin universiadeihin, kun keihäänheittäjä Tero Järvenpää heitti itsensä Osakan MM-kisakoneeseen. Sorsa kuuli pääsystään joukkueeseen sunnuntai-iltana. Lento Thaimaahan lähtee tiistaina. Kolmiloikka on todennäköisesti ensi viikonloppuna.

– Tarkoitus olisi kisoihin lähteä. Terveys ja kunto on nyt parempi kuin ennen nuorten EM-kisoja. Tuntuu mukavalta lähteä, nyt kun jäi vähän hampaankoloon niin pääsee hyviin kisoihin yrittämään tulosta, vaikka lähtö tuleekin nopeasti.

Universiadeja kutsutaan myös opiskelijoiden Olympialaisiksi.

– Oikeastaan sama miten menee, mutta tulee ainakin isoista kisoista hyvää kokemusta.

PITUUSHYPYSSÄ kuudenneksi hyppäsi Simpeleen Urheilijoiden Marika Partinen. Partinen osallistui nyt ensimmäistä kertaa aikuisten SM-kisoihin. Vasta 17-vuotias rautjärveläinen oli tyytyväinen sijoitukseensa, muttei tulokseen, vaikka 595 oli hänelle kauden paras tulos.

– Vähän jäi harmittamaan yliastutut hypyt, ne vaikuttivat aika pitkiltä. Tavoitteenani oli oman ennätykseni parantaminen, 603 viime kaudella hypännyt Partinen sanoi.

Monta lajia harrastava Partinen sai tuloksen vain kahdesta hypystä. Loput neljä olivat yliastuttuja.

– Askelmerkissä ei ollut mitään ongelmaa, melkein kaikki hypyt menivät vain pari senttiä yli.

Seuraavan kerran Partinen kilpailee jo tiistaina Simpeleellä piirinmestaruuskisoissa. Onko siellä SM-kutosella mitään vastusta?

– On varmasti, en kilpaile siellä pituudessa.

JOHANNA KANNASMAA

Kuvateksti

Vielä aamulla flunssainen Elina Sorsa ei aikonut edes osallistua pituushypyn finaaliin. Valmentajaisä kuitenkin päätti, että kentälle lähdetään, joten Sorsa teki parhaansa ja voitti SM-kultaa.

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen