Runo ja laulu kulkevat käsi kädessä Joutsenon kapakoihin

Lempirunonsa voi kuulla Liisa Lousan tulkitsemana. Lauri Kuosa tukee tunnelmia akustisella kitaralla. Runonarun runoista on koostettu lähes puolituntinen esitys.

SARI PULLINEN

JOUTSENO. Elävä runo saa laulun parikseen joutsenolaiskapakoissa kolmena iltana tällä viikolla. Joutseno-päiviin liittyvät noin 45-minuuttiset runo- ja musiikki-illat pidetään torstaina torin laidalla Pitsapojissa ja Hotelli-ravintola Kulkuripojassa Korvenkylässä ja perjantaina keskustassa ravintola Villipippurissa ja Konnunsuon baarissa. Lauantaina runo ja laulu saavat vielä sijansa Konnunsuon juhlaladolla tanssiorkesteri Hymyhuulten väliajalla.

Runolle herkeää Liisa Lousa, ja kitaraa soittaa Lauri Kuosa.

– Viemme runon uudelle areenalle, Liisa Lousa sanoo.

Hän on valmistanut Lauri Kuosan kanssa 25-minuuttisen kokonaisuuden Saimaan kulttuuri- ja taideyhdistyksen ylläpitämän runonarun runoista. Ars Joutseno -talolle ovat pöytälaatikkorunoilijat vieneet kesän mittaan runojaan.

Kuosa soittaa akustisella kitaralla runoja tukevaa tai tunnelmaan johdattavaa musiikkia.

– Suomalaiset kirjoittavat kaipauksesta, rakkaudesta, kuolemasta ja ikävästä. Siihen sopii Eric Claptonin Tears in heaven. Oma runoni, jonka nainen luonnehtii pysyvänsä pystyssä stay upeilla, saa rinnalleen J. Karjalaisen Doriksen, Lousa kertoo.

Lousa ylistää rohkeiksi kirjoittajia, jotka ovat tuoneet runonsa julkisesti esille.

– On tosi kiva kuunnella, miltä oma runo kuulostaa toisen suussa. Meillä on Joutsenossa hyviä kirjoittajia.

Liisa Lousa on lastentarhanopettaja, joka harrastaa runonlausuntaa. Hän on nuorena ollut Kainuun nuorisoteatterissa ja Kajaanin kaupunginteatterin iltanäyttelijänä. Lauri Kuosa opiskelee Tampereella äänisuunnittelua ja -tekniikkaa.

Runo laulaa kapakassa -illoissa yleisö voi tuoda lausuttavaksi myös omia lempirunojaan, joko mielikirjailijansa tai omia säkeitään.

Jos Liisa Lousa toivoisi itse jonkin runon, se olisi Eeva Kilven Sinun kanssasi, rakkaani.

– Valmistaudun runon lausumiseen hyppäämällä siihen. Runo vaatii useamman lukemisen, jotta löytää sen, mitä kirjailija sanoo riveissä ja rivien väleissä. Pyrin etsimään tunnelmaa ja tunnetta. Sen kun mä saisin, olisin taivaallisen onnellinen.

l l l

Runo laulaa kapakassa

to: klo 20.30 – 21.15 Pitsapojat, Välitie 6, ja klo 21.30 – 22.15 Hotelli-ravintola Kulkuripoika, Asematie 4, Korvenkylä

pe: klo 20.30 – 21.15 Café-restaurant Villipippuri, Keskuskatu 3, ja klo 22 – 22.45 Konnunsuon baari, Konnunsuontie 340

la: klo 21.45 – 22.30 orkesterin väliajalla.

ES-ARKISTO/SARI PULLINEN

Kuvateksti

Liisa Lousa tulkitsee muun muassa runonarulle ripustettuja runoja Runo laulaa kapakassa -illoissa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen