Lappeenrannan valtuusto sanaili sosiaali- ja terveystoimesta

Jotkut valtuutetut epäilivät, että myönnetyt lisäbudjetin miljoonatkaan eivät riitä menojen tilkkeeksi. Lisäbudjetti pystytään kattamaan verotuloilla, joita on kertynyt lähes 7 miljoonaa euroa arvioitua enemmän.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Kaupunginvaltuusto intoutui Lappeenrannassa puhumaan palveluista ja rahasta ensimmäisessä kesän jälkeisessä kokouksessaan. Eikä ihme, sillä esityslistalla oli lisämäärärahan myöntäminen sosiaali- ja terveystoimelle sekä kasvatus- ja opetustoimelle.

Sosiaali- ja terveystoimen lisärahantarve oli 6,5 miljoonaa euroa, ja kasvatus- ja opetustoimen 430 000 euroa. Valtuusto myönsi lisärahat yksimielisesti, mutta ennen päätöksiä keskusteltiin antaumuksella.

Lisäbudjettien hyväksymistä helpotti varmasti kaupunginjohtaja Seppo Miettisen pohjustus. Miettinen kertoi, että lisäbudjetit pystytään rahoittamaan verotuloilla, joita on kertynyt tammi-elokuussa 6,8 miljoonaa euroa yli budjetoidun.

– Kaupungin budjetin tulostavoite voidaan pitää ennallaan eikä talousarvioon ole tarvetta tehdä muutoksia, Miettinen sanoi.

Hän puolusti sosiaali- ja terveystoimen lisärahoja myös sillä, että toimialan tämän vuoden budjetti on alimitoitettu verrattuna viime vuoden toteutuneeseen budjettiin.

– Nyt annetaan toimialalle kovaa maata jalkojen alle.

KUKAAN VALTUUTETUISTA ei kieltänyt sosiaali- ja terveystoimen lisärahan tarvetta. Markus Iitiä (kok.) ja Marjatta Laakko (kd.) tohtivat kuitenkin epäillä, josko lisämiljoonatkaan riittävät toimialan menojen katteeksi. Tuula Lindh (kok.) vastasi epäilijöille, että 99 prosentin varmuudella eivät riitä.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) sanoi, että nyt vihdoinkin alibudjetointi korjataan. Vesterinen myönsi, että toimialan talousseuranta oli kevääseen saakka vähän retuperällä.

Kokoomuksen Ilpo Hakula kritisoi tuttuun tapaan sosiaali- ja terveystoimea. Hän kysyi, missä oli toimialajohtaja, kun toiminta ja talous eivät kohdanneet. Hakula peräsi toimintafilosofian muutosta ainaisen lisärahan syytämisen sijaan.

Anneli Kiljunen (sd.) ja Jyri Hänninen (kok.) sanailivat keskenään, onko sosiaali- ja terveystoimen budjettia oikaistu rakenteellisesti ennen maanantai-iltaa. Kiljusen mielestä ei ole, Hännisen mielestä on.

Vihreiden Paula Kuikka-Kiljunen sanoi, ettei toimialan menoja voi ennustaa tarkasti. Teuvo Kinnunen (sd.) ennusti, että meneillään olevat tes-neuvottelut ennakoivat toimialan menojen selvää kasvua. Kinnunen neuvoi valtuustokollegoita miettimään, mitä palveluja supistetaan tai lopetetaan ensi vuonna.

KASVATUS- JA opetustoimen lisämääräraha sai valtuutetuilta suopeamman vastaanoton. Tosin Ilpo Hakula nosti jotkut takajaloilleen sanoessaan, että taitavat opetusryhmät olla nykyään turhan pieniä palkkakustannuksia ajatellen.

Valtuuston opettajasiipi tyrmäsi tomerasti moiset ajatukset.

Valtuusto hyväksyi myös kunta- ja palvelurakenneuudistukseen liittyvän kaupunkiseutusuunnitelman. Sanahirviön taakse kätkeytyvässä paperissa on ehdotuksia kuntayhteistyöstä alkaen maakunnallisesta sosiaali- ja terveyspiiristä.

Demarien Raimo Paalanen ja Ilpo Hakula toivoivat muita kuntia Lappeenrannan paperin taakse. Hakula esitti Imatralle yksilöidyn pyynnön lähdöstä mukaan sosiaali- ja terveyspiiriin.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen