Leikkiä naisen rooleilla

SAARA KOHOIMATRA. Joutsenolaisen valokuvaajan Markku Lötjösen uusi näyttely

SAARA KOHO

IMATRA. Joutsenolaisen valokuvaajan Markku Lötjösen uusi näyttely The Last Obsession – Viimeinen kiusaus avautuu tänään Imatran taidemuseon käytävägalleriassa. Näyttelyssä on esillä noin neljäkymmentä valokuvaa, joissa tavallisista naisista on lavastettu fiktiivisiä hahmoja.

Kuvat ovat julistemaisia ja provosoivia. Lötjösen mukaan töitä voisi kuvailla anti-mainoksiksi ja kannanotoiksi, jotka kuvastavat hänen henkilökohtaisia näkemyksiään.

– Näyttelyn nimi tulee siitä, että tämä on minulle tietyn aikakauden loppu. Tämä on viimeinen näyttelyni, jossa on esillä tämäntyylisiä kuvia, Lötjönen kertoo.

Lötjönen on työstänyt näyttelyä jo pari vuotta. Ideat ovat muuttuneet matkan varrella useaan otteeseen.

– Ajatuksia on tullut ja mennyt. Monet ideat ovat palanneet mieleen myöhemmin. Varsinkin kevään ja kesän ajan olen työskennellyt todella intensiivisesti.

Lötjönen luo lavastetut naiskuvansa yhteistyössä mallien kanssa. Studiokuvat on kuvattu Lötjösen omassa kotistudiossa, josta löytyy paljon rekvisiittaa. Mallit kuitenkin esiintyvät kuvissa yleensä omissa vaatteissaan.

– Mallit ovat löytyneet omasta tuttavapiiristäni ja tuttavien tuttavapiiristä. Etsin kiinnostavia persoonia, jotka uskaltavat heittäytyä lavastettaviksi roolileikkiin.

Lötjösen mukaan valokuviin tarvitaan kaikennäköisiä naisia, sillä roolit vaativat onnistuakseen erilaisia tyyppejä. Lötjönen on kuvannut näyttelykuvansa sekä digi- että filmikameralla.

– Joitain kuvia olen käsitellyt jälkikäteen, mutta vain hyvin vähän. Pyrin kunnioittamaan perinteisiä valokuvausmenetelmiä.

l l l

Markku Lötjösen näyttely Imatran taidemuseon käytävägalleriassa 28.8.-29.9.

MARKKU LÖTJÖNEN

Kuvateksti

Markku Lötjösen näkemys Marilyn Monroesta.

Kirjoittaja:
Saara Koho