Riittävä sopeutumisaika helpottaa

HELINÄ LEMINENRAUTJÄRVI. Kiireetön siirtymäaika työttömäksi helpottaa M-rea

HELINÄ LEMINEN

RAUTJÄRVI. Kiireetön siirtymäaika työttömäksi helpottaa M-realin työntekijää Markku Määrästä, 59. Hän on huomannut, että ihminen ennättää selvittää itselleen monta asiaa, kun totutteluaikaa on luvattu riittävästi.

Määräsellä on takanaan 37 vuoden työputki Simpeleen tehtaalla, ensin sylinterimiehenä ja sitten päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna. Irtisanoutumisaika on alustavasti kaavailtu vuoden 2008 loppuun. Sen jälkeen hän on kaksi vuotta ansiosidonnaisella päivärahalla ja jää sitten eläkkeelle normaalissa työeläkeiässä, 63-vuotiaana.

Hän uskoo, että kahden vuoden etuotto vapaalle ei tuota suurta harmia. Tulot kyllä putoavat, eikä työ enää kannusta.

– Päivärahalla ollessa tulot vähenevät tuntuvasti. Myös tuleva eläke pienenee vähän. Vastapainoksi pääsen suhteellisen terveenä vapaalle.

MÄÄRÄSTÄ mietityttää, miten työhön jäävät selviävät ja työllistetäänkö nuoria poislähtevien tilalle tulevaisuudessa. Muuten työyhteisöstä tulee entistä haavoittuvampi. Jos joku sairastuu, se aiheuttaa melkoisen järjestelyketjun. Poissaolevan työ kuormittaa muita.

Määränen oli mukana viime talven yt-neuvotteluissa, joissa paikallinen taso joutui tekemään likaisen työn. Nykyinen johto saa häneltä tunnustusta kuuntelukyvystä.

– Kaikki käsiteltiin loppuun asti. Siksi vaikeakin asia on helpompi ymmärtää. En ole törmännyt enää katkeriin kommentteihin.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen