Suomenniemen haarapääskyt lentävät luontodokumentissa

Anu ja Ari Häkkisen monivuotinen hanke esitetään televisiossa lauantaina. Ihmistä ja pääskyä yhdistää vahva kulttuurinen side.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Syksy on tullut pienen punaisen torpan pihapiiriin Suomenniemen Mäntykivessä. Sirkat sirittävät kellastuvalla kedolla, mutta taivas näyttää tyhjältä – pääskyset ovat poissa.

– Haarapääskyt ovat jo kerääntyneet suuriksi parviksi rannikolle valmistautuakseen muuttomatkaan, kertoo isäntä Ari Häkkinen, joka on perehtynyt syvällisesti suomalaisten lempilinnun käyttäytymiseen. Viime talvena hän kävi jopa Etelä-Afrikassa katsomassa, mitä pääskyt tekevät toisessa kotimaassaan.

Lauantaina muukin Suomi saa tietää pääskyjen salatusta elämästä. Ari ja Anu Häkkisen luontodokumentti Pääskysestä ei päivääkään esitetään silloin TV 1:n Avara luonto -ohjelmapaikalla.

KOUVOLALAISET Häkkiset perustivat kymmenisen vuotta sitten pääasiassa opetusohjelmiin keskittyneen Tuotantoyhtiö Aranu Oy:n. Monet yhtiön ohjelmista on kuvattu ainakin osittain perheen kesäkunnassa Suomenniemellä.

Kun aitan kurkihirren päällä uskollisesti pesivät haarapääskyt ovat vuodesta toiseen lähimpiä naapureita, kuvaaja tietenkin innostuu. Ari Häkkinen teki ensimmäiset synopsikset aiheesta jo 1990-luvulla, mutta varsinaisesti pääskydokumenttia alettiin kuvata kesällä 2003.

Haarapääsky on outo lintu siivekkäiden joukossa, sillä se pesii nykyisin vain ihmisen rakentamassa ympäristössä. Pääskyä ei näytä lainkaan huolettavan, että ihminen voisi tehdä pahaa sen pesälle.

Luottavaisuus on saanut ihmisen mielikuvituksen laukkaamaan. Häkkisten dokumentti esittelee pääskyn elintapojen ohella runsaasti myös lintuun liittyvää kulttuurista puolta.

– Haarapääsky on meille merkittävä lintu, kesän airut ja toivon tuoja. Kun varhainen side karhuun katkesi kristinukon myötä, tilalle tuli pääskynen, Anu Häkkinen toteaa.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Anu ja Ari Häkkisen pääskydokumentti on Aranu Oy:n toistaiseksi mittavin luontoelokuvahanke.

Pääskysestä ei päivääkään

Dokumenttielokuva haarapääskysestä.

Tuottanut Tuotantoyhtiö Aranu Oy.

Kuvattu vuosina 2003-2006 pääasiassa Suomenniemellä.

Yleisradion yhteistuotantoa, hanketta ovat tukeneet myös Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö sekä opetusministeriön tiedonjulkistamisen neuvottelukunta.

Ensiesitys TV 1:n Avara luonto -ohjelmapaikalla lauantaina 1. syyskuuta kello 18.45. Uusinnat sunnuntaina 2. syyskuuta kello 8.05 ja keskiviikkona 5. syyskuuta kello 16.10.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen