Categories
Artikkelit

Suvorov vetänyt Venäjä-näyttelyistä vähiten väkeä

Yli 9 000 kävijää ei silti pidetä huonona saavutuksena Etelä-Karjalan museossa. Näyttely jatkuu vielä kaksi viikkoa.

JUUSO ALA-KYYNY

LAPPEENRANTA. Sotapäällikkö Aleksandr Suvorovista kertova kesänäyttely on kerännyt Etelä-Karjalan museoon tähän mennessä 9 142 kävijää. Se on selvästi vähemmän kuin aikaisemmissa Venäjä-näyttelyissä, joita on järjestetty vuodesta 2004 alkaen Etelä-Karjalan museossa ja Etelä-Karjalan taidemuseossa.

Taidemaalari Ilja Repinista kertova näyttely taidemuseossa viime kesänä on ollut Venäjä-näyttelyistä suosituin 30 808 kävijällä. Nikolai II:sta ja keisarillisesta perheestä kertonut näyttely kesällä 2004 veti 22 715 kävijää. Taidemuseon kesän 2005 näyttely Pavlovskin taideaarteista keräsi 14 775 kävijää.

Venäjä-näyttelyt on järjestetty yhteistyössä Pietarin museoiden kanssa. Euroopan unioni on osallistunut niiden rahoitukseen.

ETELÄ-KARJALAN museossa Suvorovin yleisömäärää ei pidetä pettymyksenä.

– Emme oikeastaan ole asettaneet mitään kävijätavoitteita. Se oli tiedossa, että viime kesän kävijämääriin ei päästä. Repin on aihe, joka kiinnostaa hyvin suurtakin yleisöä. Suvorov on tuntemattomampi henkilö koko Suomen laajuisesti, näyttelyn projektisihteeri Noora Niemi sanoo.

– Ja hyvä kävijämäärähän tuo on joka tapauksessa. Ennen Venäjä-yhteistyön näyttelyitä pääsimme hyvin harvoin tällaisiin kymmenentuhannen kävijämääriin kesässä.

SUVOROV-NÄYTTELY ei Niemen mukaan ole hävinnyt markkinoinnissa tai julkisuudessa edellisvuosien näyttelyille.

Sen sijaan Niemi arvioi, että voittamaton sotapäällikkö kiinnostaa rajatumpaa asianharrastajajoukkoa kuin kuulu taidemaalari tai Venäjän vallanpitäjät. Pavlovski-näyttelyssäkin esillä olivat juuri Katariina II:n ja Paavali I:n taidekokoelmat.

– Ilmeisesti Venäjän keisarit on hyvin kiinnostava aihe. Nikolai ja Repin ovat henkilöitä, jotka suuri yleisö tuntee. Sitä kautta he tulevat helpommin näyttelyyn, Niemi sanoo.

VENÄJÄ-NÄYTTELYISSÄ palataan ensi vuonna keisari-teemaan. Aleksanteri I:sta kertova näytelmä on esillä Etelä-Karjalan museossa ensi kesänä, ja näyttely jatkuu poikkeuksellisesti vuoden loppuun.

Suvorov-näyttely jatkuu Etelä-Karjalan museossa vielä 16. syyskuuta asti.

Kirjoittaja:
Juuso Ala-Kyyny