Technopoliksen Pietari-hankkeita siivittää toimitilojen kova kysyntä

Lappeenrannan Kareltekia nivotaan osaksi Pietarin-toimintoja.

OUTI SALOVAARA

Teknologiakeskus Kareltekin omistavan, huipputeknologiayritysten toimitilojen hankintaan ja vuokraamiseen erikoistuneen Technopolis Oyj:n yritystilojen uudisrakentamishanke Pietarissa pääsee todennäköisesti käyntiin ensi vuoden kesällä.

Lupaprosessi on parhaillaan käynnissä. Byrokratian vuoksi rakentamisen todennäköinen aloittamisajankohta on siirtynyt alkuvuodesta 2008 kesään.

Technopoliksen Venäjän-toimintojen johtaja Antti Pätilä sanoo, että eteläiseen Pietariin Pulkovon lentokentän lähettyville sijoittuva 10 000-15 000 kerrosneliömetrin rakennushanke on herättänyt runsaasti kiinnostusta.

Pätilän mukaan suuri osa Pietarin yritysten toimitiloista on tasoiltaan surkeita, ja yritykset etsivät jatkuvasti parempia tiloja.

– Kaikki menee, hän luonnehtii kiihkeää kysyntää.

Pätilä uskoo, että buumi jatkuu ainakin seuraavat viisi vuotta.

Technopolis ei ole yksin liikkeellä, vaan Pietarissa on monia muita ja huomattavasti isompiakin toimitilojen rakentamishankkeita menossa. Pätilän mukaan Technopoliksen Pulkovo-hankkeen ero ja etu muihin on se, että tarjolla on tilaa myös pienemmille yrityksille.

Ankkuriyritykseksi Pulkovoon tavoitellaan kuitenkin jotakin suurista kansainvälisistä Pietarissa toimivista huipputekniikkayrityksistä kuten Hewlett-Packardia tai Microsoftia.

Pietarin-tytäryhtiön Technopolis St. Petersburgin toimitusjohtaja Peter Coachman käy parhaillaan Pätilän mukaan läpi kierrosta, jossa haarukoidaan mahdollisia vuokralaisia.

Pulkovon ensimmäisen vaiheen jälkeen tarkoituksena on rakentaa viereen nopeasti toinen vastaava rakennuskompleksi.

Pulkovon ohella Technopoliksella on toimitilahanke Pietarin ydinkeskustassa pääkatu Nevski Prospektin varrella, johon Stockmann parhaillaan rakentaa uutta tavarataloa. Pätilä arvioi, että yhteensä noin 80 000 kerrosneliömetrin tavaratalokompleksi voisi olla valmis joskus vuoden 2009 puolella.

Technopoliksen haltuun uuden Stockmannin yhteyteen on tulossa noin 4 500 neliötä toimistotiloja.

– Se on niin huippupaikalla kuin vain voi olla. Se ei ole todellakaan halvimmasta päästä, vaan kyseessä on premium A1

-luokan toimitila, sanoo Pätilä tyytyväisenä.

Pietarin ydinkeskustan vuokrat ovat nousemassa pilviin. Stockmannin yhteyteen tuleviin toimitiloihin sijoittuukin Pätilän arvion mukaan todennäköisesti kansainvälisiä asianajo- tai kirjanpitotoimistoja, jotka hinnasta juuri piittaamatta haluavat näyttävät tilat kaupungin parhaalta paikalta. Pulkovossa puolestaan on edullisempaa.

Lappeenrannassa rakennetaan parhaillaan Technopolis Kareltekille uusia toimitiloja kaupungin keskustaan maakuntakirjaston viereen. Ensimmäisen rakennusvaiheen peruskivi muurataan piakkoin, ja sen toimitilat alkavat jo olla varattuja.

Toisesta rakennusvaiheesta kaavaillaan Kareltekin linkkiä Venäjälle.

– Toinen rakennusvaihe on noin 3 000 kerrosneliömetriä, ja siitä voisi tulla niin sanottu russki biznes zentr, sanoo Pätilä.

Tavoitteena on, että toisen rakennusvaiheen tiloihin sijoittuisi esimerkiksi erilaisia Venäjä-liiketoimintoja tukevia yrityksiä, jotka voisivat toimia yhtä aikaa sekä Suomen että Venäjän puolella, Suomessa Kareltekin ja Pietarissa Pulkovon tiloissa.

Pätilän mukaan Pietarin ja Lappeenrannan välille kaavaillaan nopeaa tietoliikenneyhteyttä ja esimerkiksi keskitettyä postituspalvelua, mikä helpottaisi kahdessa maassa toimivan yrityksen elämää.

ES-ARKISTO/ARKKITEHTITOIMISTO LARKAS & LAINE

Kuvateksti

Technopolis Kareltekin rakennushanke Lappeenrannassa on käynnissä. Ensimmäisen vaiheen on tarkoitus valmistua ensi vuoden alkupuolella.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara