Energometalli sai aiemmin uhkasakon melupäästöistä

Joroisten kunta ei halunnut Energometallia mailleen. Yhtiö etsii vaihtoehtoista kotia myös Ranuan korpimailta.

OUTI SALOVAARA

Takomäessä Savitaipaleella närää herättäneitä koeräjäytyksiä tehneen Energometall Oy:n taustalta löytyy ympäristölupaan liittyvä uhkasakko.

Varkaudessa toimivalle Varfer Konepaja Oy:lle langetettiin vuonna 2004 Varkaudessa harvinaislaatuisena pidetty 4 000 euron uhkasakko luvanvastaisten melu- ja pölypäästöjen vuoksi. Varferin toimitusjohtaja Markku Tyrväinen on myös Energometallin toimitusjohtaja ja omistaja.

Asiasta kirjoittaneen Varkauden Lehden mukaan uhkasakko myös laitettiin maksuun, koska yhtiö ei korjannut toiminnassa olleita puutteita.

Varfer Konepaja Oy on toiminut Varkaudessa 1990-luvulta lähtien. Velkasaneeraukseen se asetettiin vuonna 2002. Luottoluokitukseltaan se edelleen heikko kehnon vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden vuoksi.

Markku Tyrväinen ei perjantaina vastannut Etelä-Saimaan soittopyyntöihin.

Energometallin ei ole ihan helppo löytää paikkaa räjäytyshitsausbisnekselleen. Yhtiö on hakenut kotia ympäri Suomea, muun muassa Joroisista. Joroisten kunta kuitenkin sanoi jyrkän ein.

– Siinä oli niin paljon epäselviä asioita. Yhtiö halusi tehdä valtavia paukkuja paljaan taivaan alla, ja näimme sen luonnon kannalta niin huonona, että katsoimme sen olevan Joroisille sopimatonta toimintaa, sanoo kunnanjohtaja Tenho Hotarinen.

Hänen mielestään ennen räjäytyshitsauksen aloittamista pitäisi tehdä kunnollinen ympäristövaikutusten arviointi, jossa selvitettäisiin muun muassa toiminnasta aiheutuvat päästöt pohjavesiin ja ilmaan.

– Tämä on niin poikkeuksellista toimintaa, että pelkästään sen vuoksi tällainen arviointi pitäisi tehdä, vaikka laki ei sitä suoraan vaatisikaan, arvioi Hotarinen.

Savitaipaleella ympäristönsuojelusihteeri teki yksin päätöksen koeräjäytysten sallimisesta Energometallin meluilmoituksen perusteella.

Takomäen lähistön joillekin rakennuksille epäillään jo aiheutuneen vaurioita. Finnrock Oy tekee alueella melu-, tärinä- ja ilmanpainemittauksua haittojen selvittämiseksi.

Finnrock on Energometallille räjähdysainetta toimittavan Forcit Oy:n tytäryhtiö, ja Energometall on itse saanut valita tärinämittausten tekijän. Finnrockin ohella Suomessa on pari muuta samalla alalla toimivaa yritystä.

– Me teemme yhteistyötä Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen kanssa. VTT on kalibroinut meidän laitteitamme, ja mittausten tulokset ovat luotettavia, Finnrockin toimitusjohtaja Pentti Sainio sanoo.

Sainion mielestä se, että räjähdysainetoimittaja Forcit omistaa 60 prosenttia Finnrockista, ei ole mikään ongelma eikä Finnrockin intressissä ole vääristellä tutkimustuloksia.

Sainion mukaan räjäytysalueiden lähistöllä asuvat ihmiset usein kokevat räjäytysten olleen kovempia kuin mitä mittaustulokset kertovat. Finnrockin kalibroitujen laitteiden mittaustuloksiin kuitenkin voi hänen mukaansa luottaa.

Energometallista 42 prosenttia omistaa pietarilainen Vladimir Vakin. Vakituisesti Vakin työskentelee Pietarissa toimivassa Energometallin kaimayhtiössä, ZAO Energometallissa, joka välittää metalleja.

Loput 58 prosenttia Suomen Energometallista on Kari Kinnusen ja Markku Tyrväisen hallussa.

Alunperin Energometall esiintyi Savitaipaleella nimellä Saderek Kaakko. Kyseessä oli Tyrväisen ostama pöytälaatikkoyhtiö, jonka nimi kesällä vaihtui Energometalliksi.

Suomessa ei ole muita räjäytyshitsausalan yrityksiä. Kinnusen mukaan töitä ja tilaajia olisi räjähdyshitsatuille levyille muun muassa Virossa ja Venäjällä, kun vain yritys pääsisi työn alkuun. Työpaikkoja yritys loisi 5-10.

– Kysyntää olisi valtavasti, kun olisi tekijöitä, Kinnunen sanoo.

Kinnusen mukaan yhtiö kartoittaa parhaillaan vaihtoehtoja Takomäelle. Ensi viikolla Energometallin väki käy Ranuan entisen tutka-aseman mailla keskellä korpea tutkimassa paikan soveltuvuutta räjäytyshitsaukseen.

Kuvateksti

Takomäen louhoksen koeräjäytykset ovat herättäneet suurta närää asukkaiden keskuudessa.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Outi Salovaara