Viipurista Lappeenrantaan ja satelliittitekniikkaan

LIISA MAYOWViipurin läänin maanviljelysseurana toimintansa aloittaneen Pro A

LIISA MAYOW

Viipurin läänin maanviljelysseurana toimintansa aloittaneen Pro Agrian historiassa on tapahtunut mullistuksia parinkymmenen vuoden välein. Alussa pääasiana oli yksinkertaisesti turvata ihmisille ruokaa ja auttaa viljelijät nälkävuosien läpi. Sotien aikana seura keskittyi elintarviketuotannon omavaraisuuden säilyttämiseen.

Osuuskassojen ja meijereiden perustaminen sotien välissä turvasi pohjan modernin maatalouden kehittämiselle, ja seura siirtyi sodan jaloista Lappeenrantaan vuonna 1940. Maatalouden koneellistuminen ja maatalousnäyttelyiden kulta-aika koettiin 50- ja 60-luvuilla.

Keskuksella oli tärkeä rooli tietotekniikan lanseeraamisessa maatiloille 80-luvulla, ja isot karjatilat ovat Eero Juntusen mukaan olleet edelläkävijöitä uuden teknologian hyödyntämisessä.

– Lypsykarjatalous hyödyntää robottilypsyjärjestelmiä ja lehmillä on tunnistepannat, jotka hälyttävät heti poikkeavasta käytöksestä.

Tuotantosuunnitelmat tehdään toki navetassakin kannettavalla tietokoneella. Tulevaisuudessa Juntunen ennustaa maatalouden hyödyntävän yhä korkeampaa teknologiaa, kuten GPS- ja satelliittitekniikkaa.

Kirjoittaja:
Liisa Mayow