Etelä-Karjalan miehet lotraavat alkoholilla

Etelä-Karjalan miesten alkoholinkäyttö on kovassa kasvussa. Maakunnan naiset liikkuvat aktiivisesti, mutta kärsivät useammin masennusoireista kuin muut suomalaiset.

ANSSI SILVENNOINEN

Eteläkarjalaiset miehet juovat alkoholia useammin kuin minkään muun maakunnan miehet. Tieto käy ilmi Kansanterveyslaitoksen julkaisemasta ”Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys”-tutkimuksesta.

Etelä-Karjalan miesten alkoholinkäytön lisääntyminen oli yksi tutkimuksen selvimmistä muutoksista. Lähes puolet maakunnan miehistä kertoi juovansa vähintään kahdeksan alkoholiannosta viikossa.

Vähäisintä miesten alkoholinkäyttö oli Pohjanmaalla, jossa samaan käyttömäärään ylsi alle 30 prosenttia miehistä.

Eteläkarjalaisten miesten alkoholinkäyttö on yleistynyt vuosien 1995–2005 välillä nopeammin kuin muualla maassa. Vielä 90-luvun puolivälissä eteläkarjalaiset miehet kuluttivat alkoholia selvästi vähemmän kuin Suomessa keskimäärin, mutta nyt maakunnan miehet ovat nousseet selkeästi maan keskiarvon yläpuolelle.

Sen sijaan vähintään viisi alkoholiannosta viikossa juovien eteläkarjalaisten naisten osuus on kääntynyt laskuun 2000-luvun aikana.

Maakunnan naisten alkoholinkulutus on laskenut huomattavasti koko Suomen keskiarvoa nopeammin. Etelä-Karjalan naiset käyttävät alkoholia nyt harvemmin kuin maassa keskimäärin.

Etelä-Karjalan naiset nousivat positiivisessa mielessä esiin myös liikunnallisuudellaan. Vähintään 2–3 kertaa viikossa liikkuvien naisten osuus on Etelä-Karjalaa suurempi vain Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Eteläkarjalaiset naiset tupakoivat hieman vähemmän kuin naiset Suomessa keskimäärin, joskin tupakoivien osuus on lisääntymään päin.

Hälyttävin tutkimustulos maakunnan naisten osalta oli masennuksen yleisyys. Etelä-Karjalan naisista yli 20 prosentilla oli ollut masennusoireita viimeisen kuukauden aikana. Luku oli koko Suomen korkein.

Ylipaino yleistyy koko Suomessa, mutta pääkaupunkiseudulla ylipainoisten osuus on ollut jatkuvasti muuta maata pienempi.

Yksi syy pääkaupunkilaisten muuta maata vähäisempään ylipainoisuuteen löytyy muuta maata terveellisimmistä ruokailutottumuksista.

Pääkaupunkiseudun naisista jopa yli 60 prosenttia ja miehistä yli 50 prosenttia syö terveellisesti. Etelä-Karjalan vastaavat luvut olivat noin 55 ja 39 prosenttia.

Päivittäin kasviksia syövien ihmisten osuus on suurin juuri pääkaupunkiseudulla. Myös terveellisten levitteiden käyttäjinä ja vähärasvaisten maitojen juojina pääkaupunkiseutulaiset näyttävät esimerkkiä muulle maalle.

Ylipainoisten miesten osuus on suurin Etelä-Pohjanmaalla, jossa myös naisten ylipaino on yleisempää kuin maassa keskimäärin. Terveelliset ruokailutottumukset ovatkin harvinaisimpia juuri Etelä-Pohjanmaalla.

Yleisesti ottaen pohjoisimmassa Suomessa asuvat ihmiset popsivat kasviksia harvemmin kuin muun maan asukkaat.

Tutkimuksen mukaan terveelliset ruokailutottumukset yleistyvät nopeammin naisten kuin miesten parissa. Terveellisesti syö 56 prosenttia Suomen naisista ja 43 prosenttia miehistä.

Noin kaksi kolmasosaa suomalaisista harrastaa liikuntaa kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Lähes 70 prosenttia suomalaisista ilmoitti kokevansa terveytensä hyväksi.

Suomalaisten hammasterveys on myös parantunut, vaikka miehet ovat yhä naisia laiskempia hampaiden harjaajia.

Miehistä vain vähän yli kolmannes harjaa hampaat vähintään kahdesti päivässä, kun naisista näin tekee lähes 70 prosenttia.

Kaksi viidestä miehestä ja noin neljäsosa naisista ilmoitti käyttävänsä alkoholia vähintään kahdeksan annosta viikossa. Aikajaksolla 1982–83 vastaavat osuudet olivat miehillä 27 prosenttia ja naisilla 13 prosenttia.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen