Joutsenon valtuusto pui piiriä pitkään

Yksikään joutsenolaisvaltuutettu ei vastustanut sosiaali- ja terveyspiirin perustamista vuoden 2009 alusta.

URPO LAANINEN

JOUTSENON kunnanvaltuutetut kävivät puolitoistatuntisen keskustelun sosiaali- ja terveyspiiristä. Kukaan ei vastustanut kunnan mukanaoloa alusta lähtien, mutta yksityiskohdat kiinnostivat. Puheet jatkuivat, vaikka valtuustolle tuli tieto Savitaipaleen tyrmäävästä päätöksestä.

Valtuutetut käyttivät terveyspiiristä toistakymmentä puheenvuoroa. Paikalle tullut projektipäällikkö Päivi Ahonen sai vastaansa kysymystulvan.

Valtuutetuista innokkaimmin terveyspiiriä perusteli keskussairaalan osastoylilääkäri, valtuutettu Kari Puolakka (kok.), jonka mielestä terveyspiiri olisi järkevintä, mitä Etelä-Karjala voisi yhdessä tehdä sosiaali- ja terveydenhuollon eteen.

Puolakan mukaan on selvää, että hoitokustannukset nousevat ja niiden pitääkin nousta, jotta ihmisten hoitoon voidaan käyttää uutta parempaa teknologiaa.

– Halpa ja lepsu hoito on kalleinta.

Toiselle lääkärille, vihreiden varavaltuutetulle Heikki Majavalle tuli mieleen entinen mielisairaanhoitopiiri, joka ulottui Kotkasta Uukuniemelle. Silloin suuri oli kaunista. Majavan mielestä Etelä-Karjalassa voitaisiin aloittaa pienemmällä, 2-4 kunnan terveyspiirillä, mikä olisi sopinut myös keskustan Heikki Seppäselle.

Projektipäällikkö Ahonen sai selittää Seppäselle ja muillekin, ettei terveyspiiri romuttaisi omalääkärijärjestelmää ja että kunnat saisivat edelleen päättää palvelujen antamisesta toisten kuntien asukkaille.

– Meidän kuntalaiset tallaavat edelleen meidän katuja, oli piiri millainen tahansa. Ennaltaehkäisevä työ tapahtuu omassa kunnassa, selvitti myös valtuutettu Tarja Myllärinen (kok.).

JOUTSENON valtuutetut kävivät pitkän keskustelun myös Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n osakassopimuksesta, jolla kuljetusten keskitetty kilpailuttaminen siirtyy sille.

Toimitusjohtaja Mika Suomalainen vakuutti epäileville valtuutetuille, että kuntalaiset saavat kuljetuksista selkeät, jopa 20-30 prosentin alennukset jatkossa. Suomalainen totesi lisäksi, että jätehuoltoyhtiön talous on kunnossa, eikä se ole enää kovin velkainen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen