Kaljaniemi suuttui kuorimon meluun

Kaukopään jyrinä, kolina ja kirskunta ovat vieneet naapureiden yöunet. Kylä teki valituksen ympäristökeskukselle. Tehdas lupaa äänieristyksiä ennen lokakuuta.

HANNU OJALA

RUOKOLAHTI. Stora Enson uusi Kaukopään kuorimo pilasi kesäöiden unet Kaljaniemessä. Heinäkuun alussa käyttöön otetun laitoksen meluhaitat luvattiin laittaa kuntoon kolmessa viikossa.

– Kahteen kuukauteen ei tapahtunut mitään, tuskailee Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle tehdyn yhteisen valituskirjelmän kokoaja Pentti Luukkonen.

Melu on Luukkosen mukaan ollut yksiselitteisesti sietämätöntä.

– Jyrinää, kolinaa ja kirskuntaa. Pahimmillaan se oli elokuun yhdeksännen ja kymmenennen päivän öinä. Luulin, että koko tehdas hajoaa.

Mittauksia tehtiin pari päivää aikaisemmin, mutta silloin melu ei ollut Luukkosen mielestä yhtä paha.

Stora Enson Imatran tehtaiden ympäristöpäällikkö Hilkka Hännikäinen on naapurien kanssa täsmälleen samaa mieltä.

– Tilanne on ollut erittäin huono.

Tehtaan omissa mittauksissa hetkittäinen melu ylitti 60 desibelin raja, ja keskimelukin nousi reippaasti yli 50 desibelin.

Pauke ja kolina saivat kyläläiset yhteen rintamaan valittamaan asiasta Kaakkois-Suomen ympäristökeskukseen. Valitukseen kerättiin 40 nimeä, ja siinä vaaditaan puun katkomisesta ja käsittelystä aiheutuvan melun pudottamista ympäristölain mukaisesti 50 dB:n tasolle.

– Vaimennus on tehtävä heti, tai laitteen toiminta on lopetettava, kaljaniemeläiset vetosivat ympäristökeskukseen.

Hännikäinen lupaa parannusta tilanteeseen jo syyskuun aikana. Kuorimon seisokki alkaa viikon kuluttua sunnuntaina, ja silloin uusitaan sulatuskuljettimen äänenvaimennus.

Suurin melusaaste syntyy, kun sirkkelissä katkotut puut pudotetaan kuljettimelle. Myös sirkkelin melusuojausta parannetaan, mutta sen vaikutus kokonaismeluun on Hännikäisen mielestä vähäisempi.

Välittömästi toteutettavien toimien lisäksi ryhdytään suunnittelemaan koko kuljettimen suojaamista ja eristämistä.

Toteutusmallit selviävät Hännikäisen mukaan vasta myöhemmin.

Uuden ongelman syynä on Pelkolan puuterminaalin toiminnan lopettaminen. Kesäkuun lopussa päättyi Venäjältä tulevan puun purkaminen ja käsittely terminaalissa, ja nyt junat ajavat kuormat suoraan Kaukopään puukentälle.

Terminaalin päällikkö Jari Vainikka sanoo Pelkolan toimivan jatkossa vain puskurivarastona. Aiempina vuosina siellä käsiteltiin 1,5 miljoonaa kuutiota itäpuuta, joka käytettiin Kaukopäässä.

Tällä hetkellä terminaalissa on enää murto-osa tästä määrästä. Tämäkin varasto tyhjenee vuoden loppuun mennessä.

HANNU OJALA

Kuvateksti

Kaljaniemen ja tehtaan välissä on vain muutaman sadan metrin levyinen lahti. Pentti Luukkonen on vuosikymmenten aikana tottunut elämään tehtaan naapurina, mutta viime kesä oli hänellekin karmaiseva yllätys.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala