Kauppatori täyttyi syksyn sadosta

Perinteiset maaseutumarkkinat vetivät Lappeenrannan kauppatorille yli 10 000 vierasta.

LIISA MAYOW

LAPPEENRANTA. Musta Rilla-lammas nuuhkii lappeenrantalaisen Neea Puttosen kättä varovasti.

– Yritän koko ajan silittää, mutta ei se anna, Puttonen nauraa.

Lampaiden vieressä kotkottaa pieni kanala, ja vähän matkan päässä surisee elävä mehiläispesä. Maaseudun äänet, tuoksut ja tuotteet kiinnostavat lappeenrantalaisia, joita riittää torilla päivän mittaan tungokseksi asti. Perinteisten maaseutumarkkinoiden kojut notkuvat sadonkorjuun antimista ja kukkaloistosta.

Pääjärjestäjä Pro Agria Etelä-Karjalan mukaan paikalla oli yli 10 000 ihmistä. Keskuksen maaseutu- ja kotitalousnaisten leipomat 160 metriä Pro Agrian juhlavuoden piirakkaa hupenevat parempiin suihin äkkiä.

Monet hakevat piirakkapöydästä useampaa laatua: on ohra- ja porkkanapiirakkaa ja luumu-raparperipiirakkaa, kaikki ruistaikinakuoressa. Jäljelle jää alle puoli metriä mustikkapiirakkaa.

– Ihmiset ovat hymyilleet koko päivän. Ensi vuonna saattaa tarjolla olla 161 metriä piirakkaa, keskuksen toimitusjohtaja Eero Juntunen kaavailee.

Ylämaalainen Lauri Lahtela katsastaa Pro Agrian teltassa perunalajikkeita. Ylämaan tuottajatorille perunapiirakkaa vievä viljelijä luottaa timoon ja van Goghiin, mutta haluaa pitää silmät auki uutuuslajienkin varalta.

– Velox kiinnostaisi, se on kuulemma piirakkaan sopivan jauhoinen, Lahtela kertoo.

Sabina, Victoria, Kulta ja Venla houkuttelevat ainakin maamiehiä viehkoilla nimillään. Neuvoja Eino Heinolan mukaan yleisöä on silti kiinnostanut eniten eksoottisen sininen Blue Congo -lajike, josta saa aikaiseksi näyttävän keiton tai muusin.

– Se herättää eniten keskustelua, on se vähän sellainen perunamaailman kuuma peruna.

Päreet lentelevät perinteisestä pärehöylästä hurjalla syötöllä. Wilkjärven Winssikerhon höyläysnäytökset kiinnostavat sankkaa joukkoa lappeenrantalaisia.

– Päreet tehdään männystä ja haavasta. Niiden käytössä vain mielikuvitus on rajana, perinneasuun sonnustautunut vilkjärveläinen Kimmo Mikkola kehuu.

Kerho on mukana markkinoilla ensimmäistä kertaa, ja keikka on vilkjärveläisten mukaan onnistunut yli odotusten. Lopuksi kerhon puheenjohtaja Jari Karhu kapuaa pärehöylän päälle, ja huutokauppaa rempseällä otteella päreet yleisölle.

TUULI KOIVISTO

Kuvateksti

Maaseutumarkkinoilla riitti väkeä ja värikästä myytävää. Neea Puttosen (alhaalla vasemmalla) piti eniten lampaista ja karitsoista.

Päreitä ei aina tarvitse polttaa

Päreillä voi päällystää katon.

Pärettä voi käyttää saunassa peflettinä.

Päre on kätevä alusta kahvikupille, voileivälle tai kukkaruukulle.

Joskus mukana on hyvä olla myös muutama varapäre.

Lähde: Wilkjärven Winssikerho

Kirjoittaja:
Liisa Mayow