Keskusta-gallerian työmaan loppukiri kiihtyy

Lappeenrannan uusin liikekeskus valmistuu aikataulun mukaisesti marraskuun alussa. Tällä hetkellä töissä on 300 rakentajaa, jotka tekevät pyöreitä päiviä. Ensimmäinen muuttaja on Nordea-pankki.

HEIKKI SOPANEN

Keskustagallerian työmaalla Lappeenrannassa käy tällä hetkellä melkoinen hyörinä. Kaupungin uusinta liikekeskusta viimeistelee 300 rakentajaa, joiden ajatukset ovat marraskuun alussa. Silloin liikekeskus avaa ovensa.

Pankkitoiminta Galleriassa alkaa kylläkin jo lokakuun alussa. Nordea muuttaa tuolloin nykyisistä Valtakadun tiloistaan uuteen liikekeskukseen. Nordean tiloja kalustetaan jo täyttä päätä vajaan kolmen viikon kuluttua tapahtuvaa muuttoa varten.

– Aikataulu on kriittinen, mutta kauppakeskus avautuu ensimmäinen marraskuuta, kauppakeskuksen urakoinnista vastaavan rakennusliike Okan aluejohtaja Kari Metsäkallio sanoo.

Metsäkallion mukaan rakentamisen kiire on ollut tiedossa koko ajan. Loppukiri on käynnissä, ja rakentajat työskentelevät tavallisten ylitöiden ohella myös viikonloppuisin, jotta rakennus valmistuu ajoissa.

Metsäkallio sanoo, että työmaalle ei mahdu enempää työntekijöitä. Työmaa on paitsi suuri, myös kansainvälinen, sillä suomalaisten lisäksi rakentajia on myös Ruotsista, Virosta ja Puolasta.

Gallerian katutason ja toisen kerroksen liiketilat valmistuvat aikataulussa lukuunottamatta yhtä 200 neliön liiketilaa katutasossa. Metsäkallion mukaan liiketilan valmistumisella ei ole kiire, koska sille ei ole vielä varmaa vuokralaista.

Kolmannessa kerroksessa on 600 neliön toimistotila, joka valmistuu muuta liikekeskusta myöhemmin marras-joulukuussa, kunhan vuokralainen on selvillä.

Etelä-Karjalan maakuntaliitto muuttaa uusiin tiloihinsa Galleriaan joulukuun puolivälissä. Liiton muuttopäivä on sovittu jo silloin, kun kaupat uusista tiloista allekirjoitettiin.

Liikekeskuksen ylimpiin kerroksiin rakennettavista 42 asunnosta on myyty 25.

Metsäkallio sanoo, että monen urakoitsijan samanaikainen työskentely viimeistelyn eri vaiheissa hankaloittaa tekemistä, mutta tilanteeseen on sopeuduttava.

– Nordean muutto ennen muita lisää hässäkkää, mutta sekin on ollut tiedossa. Ruotsalaiset firmat kalustavat omat tilansa hyvin varhaisessa vaiheessa. Mutta ainahan lopussa tulee kiire.

NORDEA muuttaa omiin tiloihinsa Galleriassa jo syys-lokakuun vaihteessa. Pankilla on tavallaan vapaaehtoinen ajolähtö, joka on osa kiinteistöbisnestä Lappeenrannan keskustassa. Kun Nordean muuttolaatikot ovat siirtyneet Valtakadulta Galleriaan, Sponda alkaa remontoida omistamaansa pankkikiinteistöä Sokos-tavarataloksi. Tiukka aikataulu siinäkin.

Nordea hankki uudet toimitilat nykyisten käytyä liian pieniksi. Galleriaan siirtyy myös Nordean Lauritsalan konttorin väki, ja Lauritsalan konttori suljetaan.

Konttorinjohtaja Olli Nuuttila Nordeasta ei usko pankkibisneksen kärsivän, vaikka ensimmäinen kuukausi uusissa tiloissa joudutaan toimimaan osittain työmaan keskellä.

– Ainoa haitta voi olla parkkipaikkojen puute. Mutta sen ongelman kanssa on harjoiteltu jo koko kesä Valtakadullakin, missä on ollut remontti. Ja marraskuussa sekin puute helpottaa.

Nordean uusi konttori vastaa sisustukseltaan nykyistä asiakaskäyttäytymistä. Neuvontapalvelutiloja on selvästi enemmän kuin entisessä konttorissa, ja perinteisiä kassapalvelupisteitä puolestaan vähemmän.

Kuvateksti

Keskustagallerian työmaalla tehdään pitkää päivää, kun liikekeskusta viimeistellään. Liikekeskus valmistuu marraskuun alkuun.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen