Valtakadun remontti yritetään kiriä aikatauluunsa

Parhaillaan Valtakadulle asennetaan lämmitysjärjestelmää ja betonikiviä.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Valtakadun remontissa on edessä kova loppukiri. Tieurakan aikataulu on tiivistynyt muun muassa kaukolämpö- ja kaapelilinjojen odotettua pidempien remonttien vuoksi.

Valtakadun perusparannuksen ensimmäinen vaihe on edelleen tarkoitus saada valmiiksi lokakuun loppuun mennessä.

– Tiukkaa se tekee, mutta yritämme yltää siihen tosissamme. Urakoitsijoita on paikalla niin paljon kuin olemme saaneet, Lappeenrannan kaupungin rakennuspäällikkö Erkki Pesonen sanoo.

– Mitä syksymmäksi työ venyy, sitä enemmän olemme säiden armoilla.

Pesonen ei halua ylidramatisoida aikataulukiireitä.

– Samat ongelmat ovat kaikilla rakentajilla tällä hetkellä. Lisäksi vanhoilla kaduilla on se ongelma, ettei kukaan tiedä mitä alta löytyy ennen kuin tien avaa. Valtakadulla yllätyksiä tarjosivat kaukolämpöputket ja vanhat kaapelit.

Tällä hetkellä työmaalla asennetaan lämmitysputkistoja koko katualueen leveydelle. Kiveystyöt on aloitettu Kirkkopuiston päässä.

– Valtakadun torin puoli valmistuu ensin. Sen jälkeen ohjaamme jalankulkuliikenteen sinne, ja aloitamme kivityöt kadun sataman puolella, Pesonen kertoo.

Pesosen mukaan viimeiset kaukolämpöliittymien asennukset ovat tällä hetkellä käynnissä Snellmaninkadun risteyksessä.

– Koko alue on meidän käytössämme viikon puolivälistä alkaen. Betonikiven asennus sujuu nopeasti, kun alustavat työt ovat valmiit.

Seuraava etappi Valtakadun perusparannustyössä on Raatimiehenkadun ja liikenneympyrän välinen osuus.

– Sinne ei todennäköisesti tule katulämmitystä, vaan tavallaan kevennetty versio nyt työn alla olevasta osasta. Kyseessä on kuitenkin eräänlainen ydinkeskustan reuna-alue, Lappeenrannan kaupungin tuotantojohtaja Pasi Leimi kertoo.

Valtakatu remontoidaan pääosin yhden ajokaistan kaduksi. Raastuvankadun ja liikenneympyrän välille on suunnitteilla kaksisuuntainen pätkä Vapaudenaukion pysäköintilaitoksen vuoksi.

– Mikäli pysäköintitaloon ajo Valtakadulta on järkevästi toteutettavissa kaksisuuntaisena, sellainen suunnitelma tehdään, Leimi kertoo.

Valtakadun perusparannus kestää vähintään kolme vuotta. Leimin mukaan työ on tarkoitus tehdä yhtenä jatkumona.

– Uskoisin toisen osan katusuunnitelman olevan lautakuntatasolla jo tammikuussa.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Valtakadulle tulee vain yksi ajorata. Jalkakäytävät levenevät tien molemmin puolin. Koko katualue lämmitetään ja pinnoitetaan kivellä.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen