Kiljusen naisten taideharrastus ammentaa voimansa luonnosta

Äidin ja tytärten yhteinen taidenäyttely toteutui Marjatta Kiljusen 80-vuotispäivän kynnyksellä. Edesmenneen työväenopiston piirejä ja ohjaajia muistellaan lämmöllä.

ANNE KOKKONEN

Monta vahvaa sidettä yhdistää Kiljusen perheen naisia. Paitsi sukulaisia Marjatta ja Eila Kiljunen sekä Outi Kiljunen-Pyysalo ovat myös pitkän linjan harrastajataitelijoita, luonnon ystäviä sekä edesmenneen Lappeenrannan työväenopiston kasvatteja.

Työväenopiston kudontapiirissä Marjatta Kiljunen sai aikoinaan kuulla, että Salme Tompurin kurssilla tehdään kivestä tauluja.

Uteliaisuuttaan Kiljunen meni katsomaan ja jäi sille tielleen. Luonnonkivestä mosaiikkitekniikalla valmistettuja teoksia on valmistunut jo melkein kolmen vuosikymmenen ajan.

– Kivien kerääminen on iso homma ja ennen käyttöä ne pitää vielä hakata hienoksi. Sepeliä tulee aina katsottua tarkkaan, kun siitä löytyy niin monenlaista sävyä, Kiljunen kertoo.

Kivistä Kiljunen sommittelee taidokkaita luontokuvia, joiden aiheisto on pitkälti peräisin Suomenniemellä sijaitsevalta kesämökiltä.

Vaihteleva jokiluonto lintuineen ja kukkineen on ikuistettu myös moniin Outi Kiljunen-Pyysalon öljyvärimaalauksiin sekä Eila Kiljusen emalitöihin.

KILJUSEN perheessä vitsailtiin vuosikaudet äiti-lapsi -näyttelyn järjestämisestä, mutta yhteisesiintymisestä tuli totta vasta tänä syksynä, kun näyttelypaikaksi löytyi sopiva tila Taipalsaaren kunnantalon aulasta melkein Outi Kiljunen-Pyysalon naapurista.

– Ajankohta sopi hyvin, kun täytän tämän näyttelyn esilläoloaikana 80 vuotta, Marjatta Kiljunen paljastaa.

45 teosta käsittävä Äiti-tytär -näyttely on esillä kunnantalon aukioloaikoina arkisin kello 8-15.45 syyskuun 28. päivään saakka.

Kuvateksti

Outi Kiljunen-Pyysalo ja Eila Kiljunen seuraavat, kuinka äiti Marjatta Kiljunen rouhii kivenmurikkaa käyttökelpoisiksi rakeiksi.

Kuva: ANNE KOKKONEN

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen