Lappeenrannan kesäolohuone on nyt lopulta valmistunut

Keisarinlaituri oli viimeisin kohde matkailusataman kahdeksan vuoden korjausurakassa. Kaupungin, ympäristökeskuksen ja EU:n rahaa kului noin viisi miljoonaa euroa.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Linnoitusniemen matkailusatamasta on tullut kaupunkilaisten ja matkailijoiden kesäolohuone. Lappeenrannan kaupunki ja Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ovat hyvin tyytyväisiä matkailusataman parantamisurakkaan, joka on kestänyt kahdeksan vuotta.

Nyt matkailusatama on valmis. Kaupungin, ympäristökeskuksen ja EU:n rahaa kului vuodesta 2000 lähtien viisi miljoonaa euroa. Viimeiseksi valmistui kesällä Keisarinlaituri. Syksyllä tehdään vielä rantakiveys rantatorin ja kylpylaitoksen välille.

– Matkailusatama on hieno kokonaisuus, jota kelpaa esitellä ylpeänä. EU-projektin osaset on nyt saatettu loppuun. Satama ei palvele vain veneilijöitä, vaan sillä on rakennettu pysyvästi kaupunkikuvaa seuraavalle 40 vuoden jaksolle, satamajohtaja Juha Willberg totesi.

Lappeenrannan kaupungin ja ympäristökeskuksen edustajat tekivät perjantaina Linnoitusniemessä eräänlaisen loppukatselmuksen. Mitään moitittavaa tai epäonnistumista ei löydetty. Matkailusatama on parannettu aina Rapasaareen saakka.

Matkailusatama on ollut ympäristökeskuksen rahoittamista hankkeista suurin Kaakkois-Suomessa EU:n ohjelmakaudella 2000-2007.

Ympäristökeskuksen johtajan Leena Gunnarin mielestä matkailusatama on malliesimerkki hyvästä isosta hankkeesta, joka varmasti kestää vuosien saatossa. Kaupunki on toteuttanut johdonmukaisesti pitkäjänteistä satamasuunnitelmaa.

– Linnoitusniemen sataman parantaminen on mahdollistanut rannan avaamisen kaupunkilaisille. Se on tehnyt mahdolliseksi myös luontomatkailun ja turvaa ympäristönsuojelua satamassa.

Satamajohtaja Willbergin mukaan Lappeenrannan kaupungin tavoitteena oli saada vuoden vierassataman arvo matkailusataman valmistuttua, mutta veneilijät arvostivat sen parhaaksi jo vuonna 2003.

Ilman parannushanketta Hiekkalinnakaan ei olisi mahtunut satama-alueelle.

Lappeenrannan kaupungin EU-asiamies Hannu Äikäs laski, että parantamisurakka on tuonut Linnoitusniemeen noin 20 uutta työpaikkaa. Alueelle on rakennettu uudisrakennuksina purjehduskeskus ja kaksi yksityistä toimitilarakennusta.

Samaan aikaan kaupunki on saneerannut ihan vieressä Linnoituksen 1900-luvun alun rakuunarykmentin aikaisista rakennuksista, korupajan, ulkomaalaisviraston ja taidekäsityöläisten Täky-gallerian. Niissä on yhteensä 30 työpaikkaa.

Johtaja Leena Gunnarin mielestä Linnoitusniemen matkailusatama on hyvä esimerkki, että ympäristön parantaminen ja työpaikkojen luominen eivät ole vastakkain. Päin vastoin hyvä ympäristö houkuttelee yrityksiä.

Linnoitusniemen satamahankkeessa on rakennettu uusia puulaitureita 600 metriä, uusi venehuoltoasema vieraspalveluineen, huoltolaituri nostoluiskineen ja mastonostureineen sekä aallonmurtajan paviljonki. Lisäksi on saneerattu Rapasaaren kivilaituri ja keisarinvierailua varten rakennettu keskilaituri.

Myös kotisatama on saanut uuden osan Linnoitusniemen kärjessä.

KAI SKYTTÄ

Kuvateksti

Keisarinlaiturin saneeraus valmistui kesällä. Se on rakennettu alun perin vuonna 1886. Tsaari Aleksanteri III käytti sitä vierailuillaan vuonna 1895 ja 1891. Siitä on pystytetty kyltti laiturille tiistaina.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen