Lappeenrannan Tuosaan tulossa kymmenien asuntojen lomakylä

Skanska Kodit Oy ja Lappeenrannan seurakuntayhtymä haluavat ranta-asemakaavan loma-asunnoille Tuosassa. Skanska suunnittelee alueelle kymmeniä loma-asuntoja. Seurakuntayhtymä myy koko kohteen tai tontin kerrallaan.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. Golfkentän tuntumaan Tuosaan nousee lähivuosina kymmeniä uusia loma-asuntoja. Kohteen rakentavan Skanska Kodit Oy:n projektijohtaja Panu Sivula sanoo asuntojen kokojen, tyypin ja määrän ratkeavan myöhemmin ranta-asemakaavan valmistelutyön edetessä.

– Myytävää meillä ei vielä ole. Rakentamiseen vaikuttavat myös tulevien asiakkaiden erilaiset tarpeet. Sinne tulee erilaista omistamista ja tuotetarjontaa markkinavaatimusten mukaisesti. Haluamme toimia mahdollisimman joustavasti, se on ajan henki, Sivula sanoo.

Viime vuoden lopulla UPM:ltä Tuosan alueen omistukseensa hankkinut Skanska Kodit ei ole toistaiseksi markkinoinut tulevaa kohdettaan. Päätöksiä ole tehty siitäkään, millaisina ja minkä kokoisina asuntokohteina aluetta rakennetaan.

– Tuskin sinne rivitaloja tehdään, mutta erilaisia ja kokoisia loma-asuntoja sekä osakeyhtiömuotoisia paritaloja sinne todennäköisesti rakennetaan, Sivula arvioi.

SIVULAN mukaan Skanskalla ei ole toistaiseksi kokemusta mittavammasta loma-asuntorakentamisesta.

– Tässä haetaan samalla valtakunnallista konseptia, uutta aluevaltausta ja kokemusta siitä, millä tavalla me jatkossa tuotetta toteutamme.

Hän pitää Tuosan kohdetta vaativana ja erinomaisena loma-asuntorakentamiselle.

– Se luonnonkaunis paikka Saimaan rannalla, golfkentän vieressä ja hyvin lähellä ison kaupungin palveluja. Lähdemme suurella innostuksella kehittämään ja rakentamaan kohdetta, Sivula hehkuttaa.

– Luotamme myös vahvasti tällaisen kohteen kysyntään, tarpeesta on hyviä esimerkkejä muualta maasta. Aloitamme markkinoinnin vasta kaavan valmistuttua, Sivula sanoo.

TUOSAN loma-asuntokylän rakentamisaikataulut ovat vielä arvailujen varassa.

– Kaavatyö vie oman aikansa, ja vasta sen hyväksymisen jälkeen voimme käynnistää alueen infrastruktuurin rakentamisen. Sivulan mukaan monta porrasta on vielä kuljettavana.

Skanska Kodit on jo mukana alueen vesiosuuskunnassa seurakuntayhtymän kanssa. Rakentamisen yhteydessä vesi- ja viemäröinti on tarkoitus liittää kaupungin verkostoon. Skanska rakentaa myös muun omistamansa alueen kunnallistekniikan kuten tiet ja sähköistyksen.

– Koko infra on rakennettava samalla kertaa, koska alueen luontoarvoja ei ole järkevää rikkoa enää myöhemmässä vaiheessa, Sivula painottaa.

Kohteen rakentaminen voidaan aloittaa aikaisintaan vuoden kuluttua, jos ranta-asemakaava etenee normaalissa aikataulussa.

– Kesäloman viettäjiä Tuosassa on aikaisintaan vuonna 2009, Sivula arvioi.

LAPPEENRANNAN kaavoituspäällikön Erkki Jouhkin mukaan ranta-asemakaava on suunnitteluvaiheessa ja siitä käydään nyt viranomaisneuvotteluja.

– Kaavan luonteesta johtuen joudumme määrittelemään rantarakentamista samalla tavalla kuin esimerkiksi Ruohosaaren kaavaluonnoksessa. Lisäksi osana kaavaprosessia alueesta tehdään muun muassa luontoselvitykset, mutta ei ympäristövaikutusten arviointia, koska niin isosta rakentamiskohteesta ei ole kysymys, Jouhki sanoo.

Jouhkin mukaan kohteen rakennusoikeudet on mitoitettu jostakin syystä jo osayleiskaavassa, vaikka normaalisti se tehdään vasta asemakaavassa.

– Rakennusoikeutta ei ainakaan lisätä. Ranta-asemakaavan alue noudattelee suunnilleen osayleiskaavan rajoja, mutta mukaan saattaa tulla enemmän viheralueita, ja myös rantavyöhykkeitä jätetään osayleiskaava enemmän vapaaksi, Jouhki sanoo.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki