Lentojen loppu ei tapa

ANSSI SILVENNOINEN Säännöllinen reittilentotoiminta alkoi Mikkelissä ja Lapp

ANSSI SILVENNOINEN

Säännöllinen reittilentotoiminta alkoi Mikkelissä ja Lappeenrannassa vuonna 1951. Lappeenrannasta on lennetty sittemmin tasaisesti Helsinkiin, mutta Mikkelissä reittilennot ovat päättyneet jo useamman kerran, vain alkaakseen kotvan kuluttua uudelleen.

Mikkelin lentoaseman viimeisin reittiliikenneyhtiö oli ruotsalainen European Executive Express. Yhtiö lopetti Mikkelin-toimintansa lokakuussa 2005 ja hakeutui konkurssiin kaksi kuukautta myöhemmin. Tuon jälkeen Mikkeliin ei ole lennetty säännöllisesti.

Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtajan Markku Kakriaisen mukaan toiveet reittiliikenteen alkamisesta uudelleen Mikkelin ja Helsingin välillä ovat tällä hetkellä vähäiset.

– Sen sijaan kolmiomallinen yhteyslento esimerkiksi Lappeenrannan, Varkauden tai Savonlinnan kautta voisi olla mahdollinen.

Reittiliikenteen loppuminen ei ole ollut täystyrmäys alueen elinkeinotoiminnalle. Kakriainen ei usko, että lentoliikenteen lakkauttaminen on viemässä yhtään yritystä alueelta pois.

– Sen se tekee, että uusia ulkomaankauppaa käyviä firmoja tänne ei jatkossa tule. Myöskään ulkomaisia vieraita houkuttelevat seminaarit eivät ohjaudu enää Mikkeliin.

– Työmatkalaiset hoitavat nyt välttämättömät reissunsa Helsinkiin esimerkiksi taksilla, Kakriainen sanoo.

Sulkeminen ei uhkaa Lappeenrannan ja Mikkelin kenttiä, jos ennusteen pohjaksi otetaan historia. Merkittävien lentoasemien lakkauttaminen on Suomessa erittäin harvinaista. Suuria kenttiä on suljettu aikojen saatossa vain kaksi.

Suomen ensimmäinen kansainvälinen lentokenttä oli Turun Artukainen, joka jäi ahtaaksi ilmailun kehittyessä vauhdikkaasti toisen maailmansodan jälkeen. Turun nykyinen lentoasema valmistui huhtikuussa 1955, ja lentoliikenne loppui Artukaisissa kymmenen vuotta myöhemmin.

Tampereen Härmälässä oli matkustaja- ja sotilasliikennettä vuoteen 1979 asti, jolloin Pirkkalan lentoasema valmistui. Lentotoiminta päättyi Härmälässä vuonna 1982, kun harrastusilmailukin siirtyi uudelle kentälle.

Artukaisen ja Härmälän kentät sijaitsivat vain muutaman kilometrin päässä kaupunkiensa ydinkeskustoista. Sittemmin kummankin lentoaseman alueet on otettu muuhun käyttöön.

Suomen ensimmäisen kansainvälisen lentokentän paikalla sijaitsevat nykyisin Turkuhalli ja Turun messukeskus. Härmälässä pätkä vanhaa kiitotietä toimii messu- ja urheilukeskus Pirkkahallin pysäköintialueena.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen