Vartiaiset lahjoittivat LTY:n tukisäätiölle miljoona euroa

Osakesalkkuna saatu lahjoitus nostaa säätiön tasetta 15 prosenttia.

LIISA MAYOW

LAPPEENRANTA. Pyöreitä vuosia täyttävän Laroxin perustaja Nuutti Vartiainen järjesti vaimonsa Tyyne Vartiaisen kanssa tuntuvan syntymäpäiväyllätyksen. Vartiaiset lahjoittivat yhtiön kolmikymmenvuotisjuhlissa perjantaina Lappeenrannan Teknillisen yliopiston tukisäätiölle miljoonan euron arvoisen osakesalkun.

Lahjoitus tuli tukisäätiölle yllätyksenä. Säätiön toiminnanjohtaja Pertti Kolarin mukaan lahjoitus on tunnustus säätiön tekemälle työlle, ja siitä ollaan hyvin kiitollisia.

– Aika nöyränä tässä täytyy olla. Arvostamme lahjoitusta kovasti.

Vuonna 1984 perustetun säätiön nykyinen tase on kuusi miljoonaa euroa, jota Vartiaisten lahjoitus nostaa yli viidellätoista prosentilla.

Lahjoitettu osakesalkku sisältää Fortumin, Lemminkäisen, Sampon, Nordean, Uponorin ja YIT:n osakkeita. Kolarin mukaan lahjoituksesta muodostetaan syksyn aikana säätiön sisälle oma erityisrahasto, jonka vuosittaisesta tuotosta puolet lisätään rahaston alkuperäiseen pääomaan.

Puolet jaetaan säätiön kautta erilaisina tutkimusapurahoina ja tukina. Varoilla tehdään myös laitehankintoja. Lahjoituksen tarkemmin määritelty kohde on yliopiston erotustekniikan keskuksen tukeminen ja sen toiminnan kehittäminen.

Rahasto tulee Kolarin mukaan nähdä hyvin pitkäaikaisena tukimuotona. Säätiö voi sen kautta tukea myös yhteisrahoitteisia hankkeita, kuten suuria laitehankintoja.

Vartiaisten mukaan aika oli kypsä Laroxin menestyksestä kertyneen varallisuuden jakamiseen.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme menestyneet niin hyvin, ettei omaa vararahastoa ole ollut tarpeen käyttää Laroxin hyväksi. Sen voi nyt jakaa eteenpäin, Nuutti Vartiainen kertoo.

Vartiaisen mukaan kovalla työllä ja säästäväisyydellä hankittua pesämunaa ei kannata jäädä hautomaan. Larox on tehnyt yhteistyötä Teknillisen yliopiston kanssa jo vuosia erilaisten harjoittelu- ja diplomityöohjelmien muodossa.

Nuutti Vartiainen toimi 1990-luvulla itse tukisäätiön hallituksen puheenjohtajana. Hallituksen nykyinen puheenjohtaja on hänen poikansa Kimmo Vartiainen.

Vartiaisten mukaan lahjoitus oli luontevaa suunnata Laroxin oman osaamisalueen kehittämiseen. Koulutus on heidän mukaansa tärkein valtti kansainvälistyvillä markkinoilla.

– Haluamme varmistaa, että tulevat sukupolvet ovat yhtä korkeasti koulutettuja kuin Laroxin nykyisen menestyksen takana olevat työntekijät, Nuutti Vartiainen sanoo.

Pariskunnan mukaan myös Laroxin tulevaisuus on nuorissa opiskelijoissa.

Larox voi Nuutti Vartiaisen mielestä samalla tukea, kun se itse tukeutuu paikalliseen yliopistoon.

Myös Tyyne Vartiainen sanoo, että on aika ajatella laajemmin.

– Olemme jo siinä iässä, ettemme enää tarvitse varoja itse. Ehkä joku opiskelijoista on joskus jopa Laroxin johtaja.

TUULI KOIVISTO

Kuvateksti

Tyyne ja Nuutti Vartiainen haluavat tukea suurlahjoituksellaan huipputason koulutusta ja tutkimustyötä.

Kirjoittaja:
Liisa Mayow