Luumäki ja Savitaipale kaatoivat lopullisesti sosiaali- ja terveyspiirin

Ohjausryhmän puheenjohtajan Eeva Arvelan mukaan terveyspiiri on ainakin nyt lopullisesti kuopattu.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAAN ei perusteta maakunnallista sosiaali- ja terveyspiiriä. Sen kaatoivat lopullisesti eilisillan kokouksissaan Luumäen ja Savitaipaleen kunnanvaltuustot. Molemmat kannattivat täpärästi äänin 14-13 liittymistä vasta vuonna 2013 eikä 2009.

Sen sijaan Lappeenrannan, Joutsenon, Ruokolahden ja Rautjärven valtuustot olivat lähes yksimielisesti valmiita perustamaan terveyspiirin vuoden 2009 alusta lähtien.

Sosiaali- ja terveyspiirin ohjausryhmän puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) totesi valtuustojen päätösten jälkeen, että maakunnallinen terveyspiiri on nyt ainakin lopullisesti kuopattu. Taipalsaari asetti omia ehtojaan viime viikolla.

– Nyt kolme kuntaa tuli kielteiselle kannalle. Valitettavasti piiri on kaatunut. Ohjausryhmä pitää suunnitellun viimeisen kokouksensa lokakuussa ja toteaa tämän.

Arvela pitää terveyspiirin kaatumista valitettavana erityisesti Etelä-Karjalan kolmen pohjoisimman kunnan, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan kannalta. Ne olivat yksimielisesti valmiita yhteistyöhön Lappeenrannan ja sen naapurikuntien kanssa, kun Imatra oli jäänyt hankkeesta pois.

Arvela sanoo, että Lappeenranta on tarjonnut yhteistyön kättä pienille kunnille. Terveyspiiri oli suunniteltu tulevaisuutta varten.

– Se ei kelvannut näille kolmelle kunnalle.

OHJAUSRYHMÄN varapuheenjohtaja, Parikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg (kesk.) on suorastaan tyrmistynyt Luumäen ja Savitaipaleen päätöksestä.

– Täytyy sanoa, että en kyllä ymmärrä tätä asiaa. Terveyspiiriä on valmisteltu maakunnassa pitkään ja hartaasti, ja kaikki on tapahtunut tähän saakka yksimielisesti. Minua kyllä harmittaa.Terveyspiirissä on niin merkittävästä asiasta kysymys.

Ari Berg toivoo vielä, että Etelä-Karjalassa ei kuitenkaan heitettäisi kirvestä kaivoon ja katsottaisiin, onko edelleen mahdollista neuvotella.

PARIKKALALLE terveyspiiri oli Ari Bergin mielestä kaikkein suurin juttu. Kaikki 35 valtuutettua olivat valmiita vaihtamaan Itä-Savon terveyspiirin Etelä-Karjalaan.

– Me olemme tehneet kaikkein suurimman työn. Henkisesti oli rankin homma, että vaihdamme kokonaan piiriä.

Parikkalalla on edelleen sopimus Itä-Savon terveyspiirin kanssa. Puitelain edellytykset täyttyvät, jos kunta pysyy Itä-Savossa.

Imatran ja pohjoisten kuntien pienestä terveyspiiristä Ari Berg ei innostu. Aikaisemmin Parikkalan kunta suhtautui siihen kielteisesti ja halusi maakunnallista yhteistyötä.

– Ei tule mitään lisäarvoa, jos lähdemme rakentamaan pohjoispään omaa piiriä. Kyllä meidän pitäisi päästä isompiin kokonaisuuksiin, ja Etelä-Karjala olisi sopivan kokoinen. Ei olisi hyvä, että rupeamme rakentamaan tynkää tai torsoa pohjoispäähän.

UUTISET

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen