Moni lapsi jää rannalle suosituimmista liikuntakouluista

Pieniä telinevoimistelijoita, uimareita ja yleisurheilijoita olisi tulossa vaikka millä mitalla. Lappeenrannan Taitoluistelijoiden luistelukouluun on luvassa jokasyksyinen ryntäys, mutta kaikille halukkaille on paikka luvassa.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Vanhemmat kunnostautuvat ohjaamalla pieniä lapsiaan liikuntaharrastusten pariin. Tietyt pienten lasten liikuntakoulut ovat Lappeenrannassa niin suosittuja, ettei kaikille halukkaille löydy paikkaa.

Toimintaa järjestävät seurat kamppailevat tilaresurssien kanssa. Ryhmiä ei voida järjestää kysynnän mukaan, koska seinät tulevat vastaan.

TELINEVOIMISTELU on niin kysyttyä, että Lappeenrannan Voimistelijoiden kaikki ryhmät ovat täynnä.

– Tulijoita olisi paljon enemmän mitä mukaan mahtuu, kertoo 6–7-vuotiaiden tyttöjen jumppakoulua vetävä Tiina Puolakka.

Maanantai-iltana voimistelusalissa harjoitelleista 26 tytöstä suurin osa oli aloittanut harrastuksen jo vuotta tai kahta aiemmin temppukoulussa. Koska vanhoilla harrastajilla oli etuoikeus jatkaa lajin parissa, vain pari uutta tulijaa oli mahtunut ryhmään mukaan.

LUISTELUKOULUUN on jälleen todellinen ryntäys. Lappeenrannan Taitoluistelijoiden luistelukouluun on ilmoittautunut ennakolta 96 lasta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan seura on valmistautunut ottamaan mukaan 100 lasta. Määrä tulee todennäköisesti ylittymään, sillä lauantaina alkavaan luistelukouluun on mahdollista ilmoittautua vielä paikan päällä.

– Kenellekään emme tarjoa ei-oota, vakuuttaa seuran puheenjohtaja Armi Seppänen.

Luistelukoulun suosio on ollut näin kova myös kahtena edellissyksynä. Neljä vuotta sitten mukana oli noin 50–70 lasta, viime vuonna Lappeenrannan Taitoluistelijoiden luistelukoulun kirjoilla oli 140 lasta.

YLEISURHEILUKENTILLÄ käy kova sutina kesäisin, mutta myös talven urheilukoulut vetävät pieniä lapsia puoleensa. Lappeenrannan Urheilu-Miehillä on tarjolla viisi liikuntaleikkikouluryhmää 3–6-vuotiaille, eikä tilaa ole enää kuin yhdessä 5–6-vuotiaiden maanantain ryhmässä.

– Kun lapsia alkoi jäädä rannalle, yritimme järjestää lisää tiloja uusille ryhmille. Ongelma Lappeenrannassa on se, ettei tiloja ole, tai harjoitusajat olisivat pienille lapsille liian myöhäisiä, toteaa LUM:n junioripäällikkönä pitkään toiminut Tommi Viskari.

Lokakuun alussa alkaviin kouluikäisten talviurheilukouluihin LUM ottaa vastaan lapsia niin paljon kuin heitä tulee. Uutena toimintamuotona LUM aloittaa liikuntakerhot kahdella koululla, Lavolan ja Luukkaan alakouluilla.

Viskari on iloinen siitä, että aikuiset ohjaavat pieniä lapsia urheiluharrastusten pariin, joskin yksin se ei riitä liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa.

– Ei se pitkälle johda, jos vanhemmat vievät ja hakevat lasta autolla harjoituksiin, mutta eivät anna itse hyvää esimerkkiä, Viskari toteaa.

UIMAKOULUIHIN pyrkijät ovat tottuneet jonottamaan Lappeenrannassa, ja jälleen kerran niihin on kuukausien jonot.

Lappeenrannan Uimareiden alkeis- ja jatkoryhmiin voi päästä seuraavan kerran tammikuussa.

– Olen saanut apulaisen vetämään ryhmiä ja silti täyttelemme tammikuun ryhmiä, kertoo uimakoulunopettaja Mari Helen.

Vaikka vetäjiä löytyisi, niin uusia ryhmiä ei voi perustaa, koska allasaika on rajallinen.

Lappeenrannan kaupungin järjestämissä uimakouluissa ei ole yhtään väljempää. Uuden ilmoittautujan on varauduttava jopa viiden kuukauden jonotukseen.

TANSSIOPISTO Sonja Tammela pyrkii vastaamaan kysyntään perustamalla niin monta ryhmää, että kaikki pienet tanssijanalut mahtuvat mukaan. Tällä hetkellä jonoa on vain alle kouluikäisten poikien villipojat –ryhmään.

– Pienten ryhmät ovat kyllä aika täynnä, mutta olemme saaneet kaikki mukaan, rehtori Kaija Kontunen kertoo.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Suurin osa Lappeenrannan Voimistelijoiden 6–7-vuotiaista tytöistä on jatkavia ryhmäläisiä, joten uusille tulijoille ei ollut kuin pari paikkaa.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen