Moni mittari rekisteröi Takomäen koeräjäytykset

Keskiviikkona entisessä louhoksessa pamahti kolme kertaa. Toinen koeviikko alkoi poliisin puhuttelulla.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Parin viikon tauko räjäytystöissä ei muuttanut mitään Savitaipaleen Kylliälässä. Järjestyksessä kolmas räjäytyspäivä toi kolmannen kerran poliisit rauhoittelemaan tilannetta.

Rikoskomisario Jyrki Hänninen Lappeenrannan poliisista luetteli faktat Takomäen louhoksen äärelle kerääntyneille kyläläisille. Energometall Oy:n yritystoiminta on laillista, vaaditut luvat on hankittu ja koeräjäytyksistä tehty valitus etenee omaa tahtiaan Vaasan hallinto-oikeudessa. Ennen käytännön toimenpiteitä pitää odottaa oikeuden ratkaisua.

– Virkamiehenä toivon, ettei tässä provosoitaisi eikä provosoiduttaisi, Hänninen tähdensi.

Poliisin tietojen mukaan Takomäessä tehdään koeräjäytyksiä 200-300 kilon räjähdeainemäärillä, ja asiasta on ilmoitettu oikeaoppisesti poliisille. Räjäytystyönjohtaja on määritellyt varoalueeksi 700 metriä, jota tässä tapauksessa voidaan pitää vähintään riittävänä.

– OLETKO kuullut yhtään paukkua, kyläläisten puhemiehenä toiminut Esko Reinikainen tivasi. Kyläläisten omat mittaukset kun ovat osoittaneet desibelejä riittävän vielä kaukana varoalueen takana.

– Meillä ei ole syytä epäillä mittaajan luotettavuutta, Hänninen vastasi. Melu- ja tärinämittauksiin erikoistunut Finnrock Oy osoitti ensimmäisessä mittausraportissaan, etteivät raja-arvot ylittyneet ensimmäisen koeviikon räjäytyksissä.

– Kahden kilometrin päässä on mitattu 120 desibeliä ja se on faktaa, Reinikainen vastusti.

Räjäytysten vastustajien mielestä melusta ja tärinästä on jo selviä haittoja. Yhden uuden omakotitalon savupiipun kerrottiin haljenneen räjäytysten voimasta ennakkokatselmusalueen ulkopuolella.

Myös räjähdysaineiden varastoinnin ja kuljetuksen asianmukaisuutta epäiltiin. Poliisin mukaan varastointia koskevat väitteet on tutkittu eikä rikettä ole näkyvissä.

– Tehdäänkö sopimus, että pysytään räjäytysten aikana vaara-alueen ulkopuolella? Tämä on vain ohimenevä koeprosessi, sen jälkeen tulevaan mahdolliseen tuotantoprosessiin liittyvät luvat ovat ihan eri juttu, Hänninen suostutteli.

– Totta kai myö lähdetään täältä räjäytysten ajaksi. Eihän me nyt hulluja olla, kylän väki myönteli.

VAJAAN kilometrin päässä louhoksesta kyläläiset virittelivät kuntoon desibelimittareita. Mittauksen todistusvoimaa lisättiin vielä tapahtuman videoinnilla.

Kymmenen kilon koepanoksesta ei uskottu syntyvän kovin pelottavaa jysäystä, mutta muut asiat arveluttivat sitäkin enemmän. Jos hälytysmerkki tuli, miksei se kuulunut lähimmän asuinrakennuksen pihaan?

Räjähdys tosiaan tuli varoittamatta ja desibelimittari taltioi 89 desibelin lukemat. Viisarit värähtivät samaan aikaan useammassakin kohteessa, sillä myös Finnrock ja Savitaipaleen kunnan ympäristötoimi tekivät louhoksen läheisyydessä omia mittauksiaan.

Energometall Oy teki keskiviikkona aamupäivällä kaksi pientä ja iltapäivällä yhden isomman räjäytyksen. Kyläläisten kertoman mukaan 130 desibelille mitoitetun mittarin asteikko loppui kesken kello 15:n jälkeen suoritetun räjähdyksen yhteydessä.

YLIPANOSTAJA Kari Kinnunen kertoi, että kokeilla haettiin kriittisiä raja-arvoja pienille levyille. Haluttu tieto saatiin ja iltapäivän viimeisen, 148 kilon räjähteellä tehdyn räjäytyksen jäljet näkyivät toivotulla tavalla puolentoista metrin levyisessä ja kolmen metrin pituisessa teräslevyssä.

– Kokeet jatkuvat torstaina, jolloin ehkä kokeillaan lähes 250 kilon räjähdettä ja sen aiheuttamaa ääntä, paineaaltoa ja tärinää, Kinnunen kertoi.

ANNE KOKKONEN

Kuvatekstit

Jyrki Lantta videoi varmuuden vuoksi desibelimittarin näyttämät lukemat.

Rikoskomisario Jyrki Hänninen neuvotteli keskiviikkoaamuna Juhani Kylliäisen, Tapani Ramulan ja Martti Kainlaurin kanssa liikkumisesta louhoksen läheisyydessä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen