Tummissa tarinoissa pulppuaa musta huumori

Sarjakuvapiirtäjä Pasi Pikkaraisen näyttely avautui Lappeenrannan pääkirjastossa.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenranta. Pasi Pikkaraisen sarjakuvalehtiin ilmestyi lapsena kummallisia aukkoja. Poika saksi sarjakuvahahmot irti lehdistä ja otti ne leluiksi leikkeihinsä. Sarjakuvan maailma kiehtoi, mutta pikku-Pikkarainen halusi itse päättää, mitä hahmot tekivät.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin sarjakuvapiirtäjä Pikkaraisella on jotakuinkin samat puuhat.

Tulevaa albumiaan varten hän on tehnyt paperinukkeja ja valokuvannut niitä rakentamissaan lavasteissa.

– En ole ainakaan itse törmännyt aikaisemmin mihinkään, mikä olisi tehty tällä tekniikalla, Pikkarainen kertoo innostuneena.

Pasi Pikkarainen työskentelee parhaillaan täyspäiväisenä sarjakuvapiirtäjänä kotonaan Lappeenrannan Alakylässä. Viimeisen seitsemän vuoden aikana hän on julkaissut useita albumeja ja tullut palkituksi Helsingin sarjakuvafestivaaleilla.

Kolmilapsisen perheen elättäminen ei albumimyynnillä kuitenkaan onnistu. Tällä hetkellä Pikkaraisella on käytössään Etelä-Karjalan kulttuurirahaston myöntämä apuraha, joka riittää helmikuuhun.

– Teen töitä hyvin virkamiesmäisesti. Aloitan aamulla heti, kun lapset ovat menneet kouluun ja päiväkotiin. Työt jatkuvat vähintään siihen saakka, kun he saapuvat kotiin, mutta usein ajatukset pyörivät keskeneräisessä tarinassa pitkin iltaa.

Käytännössä työpäivä voi tarkoittaa vaikka sitä, että Pasi Pikkarainen kirjoittaa tietokoneella hahmoilleen dialogia. Samalla mielessä kehittyvät kuvat.

– Kaikkein tärkeintä ja vaikeinta sarjakuvan tekemisessä on hyvän tarinan kehittäminen ja kuljettaminen. Jos se onnistuu, hahmot voivat olla vaikka tikku-ukkoja.

Pasi Pikkaraisen sarjakuvat ovat jotain aivan muuta kuin ne helposti avautuvat, hauskuttavat stripit, joita sanomalehdet päivittäin julkaisevat.

– En silti lainkaan väheksy sitäkään sarjakuvan lajia, en tiedä kykenisinkö siihen itse.

Pikkaraisen tarinat ovat pitkiä ja osin absurdeja. Mies piirtää pelkistetysti. Esimerkiksi henkilöiden kasvot hän jättää usein hahmottomiksi ja paljon muutakin jää lukijan mielikuvituksen varaan.

Pikkaraisen tarinoiden aihepiirit ovat periaatteessa synkkiä. Niissä käsitellään sekä ihmisen pään sisäisiä että neljän seinän sisälle koteihin kätkeytyviä ongelmia ja tragedioita. Rujojen henkilöhahmojen ja outojen tapahtumien taustalla pulppuilee paikoin hyvinkin mustaa huumoria.

Aineksia tummiin tarinoihin Pikkarainen löytää oikeasta elämästä, osin omastaankin.

– Sarjakuvissani saa näkyä, että elämä on välillä surullista. Sarjakuvan maailmaan on hienoa hypätä, mutta kun sinne uppoaa pitkäksi aikaa, se alkaa jo heikentää omaa hyvinvointia.

Piirtäjänä Pasi Pikkarainen on itseoppinut. Virallinen koulutus hänellä on ravintolakokiksi ja lähihoitajaksi. Viimeisin työpaikka oli lasten ja nuorten vastaanottokoti Lappeenrannassa.

Sarjakuvia hän on piirtänyt harrastuksenaan 90-luvun lopusta lähtien.

– Tämä vain tuntuu kaikkein järkevimmältä ja mielekkäimmältä touhulta mitä tiedän.

Sarjakuvien tekemisessä itse piirtämisvaihe on Pikkaraiselle helppo.

– En halua tuhertaa kuvia tietokoneella, vaan tunnen pakkoa tehdä käsin. Kun idea on hahmottunut päässä, saan sen aika nopeasti paperille.

Pasi Pikkarainen ei haaveile äkkirikastumisesta tai vaikkapa Viivi ja Wagner -piirtäjä Juba Tuomolan kaltaisesta menestyksestä. Toki hän toivoo yhä useamman lukijan löytävän omat sarjakuvansa.

Tärkeintä on se, että piirtäjä voi itse olla tarinoihinsa tyytyväinen. Pikkaraisen mielestä se edellyttää jatkuvaa uudistumista.

– Toivon, että kykenen laajentamaan omaa ilmaisuani. Ei saa jämähtää paikoilleen.

Pasi Pikkarainen

Syntynyt Joensuussa 18.3.1971. Asunut Lappeenrannassa vuodesta 2001. Sarjakuvanäyttely esillä Lappeenrannan maakuntakirjastossa 4.-29.9.2007. Tuotantoa: Niitty 2005, Luovutus 2005, Hajoaminen (osat 1-3) 2006, Teuvo 2006, Harmi 2006, Tapaus Gaylord Smith 2007, Isin entinen elämä 2007. Toinen sija Helsingin sarjakuvafestareilla vuonna 2006 Taivaallisin pienlehti -kilpailussa, toinen sija Yhteiskunnallisessa sarjakuvakilpailussa 2007. Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston myöntämä apuraha kolmen sarjakuvakirjan työstämiseen. Perhe: vaimo ja kolme lasta. Pitää lukemisesta, hyvistä viskeistä, hyvästä ruoasta ja viinistä.

Kuvateksti

Kolmen lapsen isä Pasi Pikkarainen aikoo piirtää jatkossa sarjakuvia myös lapsille.

Kuva: Mika Strandén

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto