Rauhan kauneus

Leila Hyypiä on kuvannut jäiden lähtöä Rauhan rannoilta vuosien ajan. Kuvat ovat myös pieni protesti alueen nykyisille suunnitelmille.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Viime keväänä graafikko Leila Hyypiälle ja muille Rauhan sairaalassa työskenteleville kerrottiin, että todennäköisesti syksyllä tulee lähtö.

– Seuraavan kuukauden vuokralappu tuli juuri, ainakaan ihan vielä ei siis tarvitse lähteä. Tällaista kuukausi kerrallaan sitkuttelua tämä on, mitään varmaa tietoa ei ole kenellekään, Leila Hyypiä kertoo.

Hyypiällä on ollut työhuone Rauhassa viisi vuotta. Yhtä monena keväänä hän on kuvannut jäiden lähtöä Saimaasta.

– Itsekin olen joutunut ihmettelemään, että mikä siinä niin kovasti viehättää. Tilannehan toistuu joka vuosi samanlaisena; voi luottaa, että kyllä ne jäät järvestä lähtevät.

– Toisaalta maisema muuttuu kertaheitolla ja sitä ihmettelee, miten suuri muutos on. Luonnolla on niin monet kasvot.

Hyypiä on kuvannut Rauhan maisemaa neljästä eri paikasta, mutta galleria Pihaton näyttelyyn hän on työstänyt kuvia paikasta, josta näkyy niin sanottu Miljoonasauna. Mukana näyttelyssä on yksittäisiä serigrafioita ja yli viiden metrin ohut kangas, johon Hyypiä on painanut yhtä ja samaa kuvaa. Harso laskeutuu seinältä lattialle kuin aaltoilevaksi vedeksi.

Hyypiä on ottanut näyttelyyn mukaan myös seulakankaita näyttääkseen, mitä serigrafia on. Taidegrafiikassa käytetään tätä nimitystä, tutumpi termi lienee silkki-eli seripaino. Menetelmässä painoväri painetaan seulakankaan avoimien kohtien läpi painettavalle materiaalille.

Leila Hyypiäkin myöntää, että Rauhan rakennuksille on tehtävä jotain.

– Aikamoisia aikapommeja ne ovat. Viime talvenakin piti päärakennuksessa olevaa työhuonetta vaihtaa kerrosta ylemmäs vesivahingon vuoksi.

– Sairaathan eivät tuota rahaa, eikä nykymaailmassa voi rakentaa enää mitään pientä. Silti toivoisin, että alueen tulevaisuutta voisi suunnitella vähän pienimuotoisemmaksi kuin mitä nyt on kaavailtu. Aika suureellisia ne suunnitelmat ovat, Leila Hyypiä sanoo.

l l l

Leila Hyypiän serigrafioita galleria Pihatossa 11.9.-7.10.

Pro Puu galleria

Kuvateksti

Leila Hyypiälle Rauha on sekä paikka että mielentila, niitä molempia hän on tuonut esille galleria Pihattoon.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola