Savitaipaleen valtuusto ei hyväksynyt perussopimusta

Pienten kuntien ääni halutaan paremmin kuuluviin terveyspiirissä. Päätös syntyi täpärästi äänin 13-14.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin perussopimus ei kelvannut Savitaipaleen valtuustolle. Tiukassa äänestyksessä 14 valtuutettua vastusti ja 13 kannatti liittymistä terveyspiiriin vuoden 2009 alusta lukien.

Kokoomuksen Jukka Vuorinen käytti pitkän puheenvuoron terveyspiirin perussopimukseen liittyvistä ongelmista. Päätösvalta on käytännössä yksinomaan Lappeenrannalla, Savitaipaleelle ja muille pikkukunnille jää lähinnä rahoittajan rooli.

– Sopimus on huono ja epätasapuolinen, Vuorinen tiivisti sanottavansa.

Hän esitti, ettei valtuusto hyväksyisi perussopimusta esitetyssä muodossa, vaan terveyspiiriin liityttäisiin vasta vuonna 2013. Tämä edellyttäisi perussopimuksen muuttamista niin, ettei yksikään kunta saa missään oloissa yksinkertaista äänten enemmistöä. Talousarvion ja -suunnitelman hyväksyminen tai muuttaminen edellyttäisi sitä, että vähintään kaksikolmasosaa kunnista hyväksyy asian, ja lisäksi jokaisella kunnalla tulee olla hallituksessa vähintään yksi vakituinen äänivaltainen edustaja.

VALTUUTETUT kantoivat huolta etenkin päätösvallan siirtymisestä muualle sekä liian kireästä valmisteluaikataulusta. Pirjo Pöllönen (kesk.) muistutti, että asiakkaan kannalta tärkeintä on hoito, ei hallinto.

– Lappeenranta on veturina monessa muussakin asiassa. Mitä sitten tehdään jos terveyspiiri ei toteudu, Pöllönen kyseli.

Osa valtuutetuista helli ajatusta Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren yhteisestä terveyspiiristä. Kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi epäili, ettei valtio tule hyväksymään 17 000 asukkaan piiriä.

– Valtuutettujen pitäisi pystyä katsomaan 10-15 vuoden päähän. Yhteistyöhön tarvitaan luottamusta, Laila Kylliäinen (kesk.) tähdensi.

NÄIN VALTUUSTO

ÄÄNESTI

Terveyspiiriin vuonna 2009: SDP:n Leena Byckling, Laila Kylliäinen ja Osmo Kylliäinen, kokoomuksen Pentti Eteläpää, Pekka Hatakka ja Arja Vanhanen sekä keskustan Sirpa Jukkara, Vesa Jäkälä, Kyösti Kylliäinen, Pirjo Pöllönen, Tuula Suurkaulio, Pirkko Toura ja Arto Vanonen.

Terveyspiiriin vuonna 2013: SDP:n Riitta Hömppi, Pro Savitaipaleen Susanna Hölsä, Erkki Koponen, Juha Rahikainen ja Leena Saramies, keskustan Heikki Havo, Reino Kokkola, Nina Lapatto, Juhani Loukkola, Airi Tikkanen ja Timo Viiru, kristillisten Lea Mäkelä ja Markku Kyllönen sekä kokoomuksen Jukka Vuorinen.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen