Sosiaali- ja terveyspiiri tuo kunnille merkittäviä säästöjä

Säästöjä kertyy laskelman mukaan noin 14 miljoonaa euroa vuoteen 2013 mennessä. Luumäki, Savitaipale ja Taipalsaari ratkaisevat piirin kohtalon.

JYRKI NUOTTIMÄKI

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin perustaminen tuo kunnille merkittäviä säätöjä. Toimialojen yleistä kustannusten nousua hillitsevät taloudelliset hyödyt toteutuvat, jos kunnat hyväksyvät sopimuksen ja piiri syntyy.

– Jos piirin toiminta toteutuu perussopimuksen mukaisesti, käyttötalouden säästöt olisivat jo ensimmäisenä vuotena noin 3,1 miljoonaa euroa, ja vuoteen 2013 mennessä säästöjä olisi kertynyt jo noin 14 miljoonaa euroa, sanoo piirin valmisteluorganisaation projektipäällikkö Päivi Ahonen.

Käyttötalouden säästösummat on laskettu valtakunnallisen peruspalveluohjelman kustannusennusteista, joita Ahosen mukaan on alennettu yhdellä prosentilla.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mukaan rahallinen säästö tulee kaikille mukana oleville kunnille.

– Hyödyt jäävät käyttämättä, jos sosiaali- ja terveyspiiri kariutuu jonkun vielä mukana olevista kunnista jättäytyessä ulkopuolelle.

VUODEN 2009 alussa aloittavan sosiaali- ja terveyspiirin kohtalo on käytännössä kolmen kunnan käsissä. Luumäki, Savitaipale ja Taipalsaari ovat empineet omia ratkaisujaan viime metreille saakka.

Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnanjohtajat esittävät päätöksentekijöille liittymistä, ja tähän saakka kriittisesti asiaan suhtautunut Luumäen kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen pitää liittymisperusteita nyt varsin vahvoina.

– Olisi äärettömän harmillista, jos sopimusesitys kaadetaan, sanoo ohjausryhmän työtä johtanut Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela.

– Kunnista on kuulunut puheita, että tietoa piiristä ei ole annettu riittävästi. Sitä kyllä ihmettelen, koska valmistelutyö on ollut laajaa, ja kaikki ovat olleet yhdessä rakentamassa perussopimusta ja sopimusluonnosta palvelujen järjestämisestä, Arvela painottaa.

Palvelujen riittävyys tulevaisuudessa on aiheuttanut huolta monissa kunnissa. Miettisen ja Arvelan mielestä pelot ovat aiheettomia.

He pitävät tärkeänä, että järjestämisvastuu siirtyy sosiaali- ja terveyspiirille koko palveluvalikoiman osalta. Kuntakohtaisilla palvelusopimuksilla sitten määritellään erikseen palvelukäytännöt.

– Pienten kuntien paikallisten palvelujen turvaaminen on ollut koko ajan tärkeällä sijalla valmistelutyössä, Miettinen vakuuttaa.

– Asia on ratkaistu niin, että jokainen kunta voi itse määritellä piirin kanssa neuvoteltavalla palvelusopimuksella, kuinka kattavat palvelut se haluaa säilyttää itsellään. Kustannukset jaetaan aiheuttamisperiaatteella, jolloin kunta voi ostaa itselleen myös nykyistä kalliimmat palvelut maksamalla niistä, Miettinen sanoo.

MIETTISEN mukaan järjestämisvastuu on Etelä-Karjalassa haluttu säilyttää piirillä, koska sen hajauttamisesta on saatu huonoja kokemuksia esimerkiksi Päijät-Hämeessä.

– Olemme halunneet välttää samoja virheitä. Siksi järjestämisvastuu on piirillä, mutta käytännön palvelutoiminnassa toimitaan joustavasti. Etelä-Karjalan malli turvaa palvelut parhaalla tavalla, Miettinen vakuuttaa.

Hän pitää tästä hyvänä esimerkkinä Parikkalan tekemää ratkaisua.

– Se päätti siirtyä Etelä-Karjalaan, koska näki meidän mallin turvaavan palvelut Itä-Savoa paremmin.

Piirin perustamiseksi on tehty valtavasti töitä, joten nyt on pakko onnistua, Miettinen painottaa.

– Jos piiri kaatuu, Lappeenranta ja Joutseno tekevät yhteistyössä perusterveydenhuoltoa koskevat ratkaisunsa. Pienet kunnat joutuvat siinä tapauksessa tekemään jonkun muun lain määräämän ratkaisun.

– Mikä se on, siihen meillä ei ole tarjolla vastauksia, Miettinen sanoo.

OHJAUSRYHMÄ päätti viime keskiviikon kokouksessa sosiaali- ja terveyspiiriä koskevista reunaehdoista. Niiden mukaan kaikki kunnat tulevat mukaan samanaikaisesti ja samalla palveluvalikoimalla.

Jos joku tekee kielteisen päätöksen tai asettaa lykkääviä tai muita ehtoja, piirin perustamista koskevat päätökset raukeavat kaikkien kuntien osalta.

Reunaehdoissa todetaan myös yksiselitteisesti, että uutta kolmatta sopimusneuvottelukierrosta ei enää tule, jos piirin perustaminen raukeaa.

Takaportti on tosin jätetty auki uudelle kolmannelle sopimuskierrokselle, jos joku kunnista jää nyt ulkopuolelle. Sen pohjalta syntyvä piiri päättäisi erikseen palvelujen myynnistä ulkopuolisille ja määrittelisi, voidaanko uusia kuntia ottaa myöhemmin mukaan ja millä ehdoilla.

Terveyspiiriratkaisut

kunnissa

Parikkala ja Lemi ovat jo päättäneet liittyä sosiaali- ja terveyspiiriin.

Savitaipaleen kunnanvaltuusto päättää asiasta maanantaina 17.9. ja Taipalsaari keskiviikkona 19.9.

Rautjärven, Ruokolahden, Joutsenon, Lappeenrannan, Luumäen ja Ylämaan valtuustot käsittelevät asiaa kokouksissaan maanantaina 24.9.

Imatra ja Suomenniemi jäävät terveyspiirin ulkopuolelle.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki