Takomäen mittausarvot huolestuttavat tutkijoita

Työterveyslaitos pitää ilmanpaineiskun lukemia ”aika hälyttävinä”. Kuulon kannalta vaarallinen 200 pascalin arvo ylittyi kaikissa mittauspisteissä.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Takomäen koeräjäytykset voivat aiheuttaa kuulovaurioita lähialueen ihmisille. Työterveyslaitos on huolissaan etenkin viime viikolla valmistuneessa mittausraportissa esitetyistä ilmanpaineen huippuarvoista, jotka ”ovat aika hälyttävissä lukemissa”.

– Työpaikoilla painottamattoman iskumaisen äänen painearvon 200 pascalia eli 140 desibeliä ylittävät paineiskut ovat ehdottomasti liikaa kuulon kannalta. Jos tällainen arvo ylitetään normaalissa työtehtävissä, tulee työpaikalla suunnitella ja toteuttaa meluntorjuntaohjelma melutasojen alentamiseksi. Lisäksi kaikille asianosaisille on annettava tarkoitukseen sopivat kuulosuojaimet, joita on myös käytettävä, kunnes meluraja alittuu, toteaa tutkimusinsinööri Tapani Ollila Työterveyslaitoksen Lappeenrannan yksiköstä.

Finnrock Oy:n mittauksessa ilmanpaineiskun raja-arvona yli 20 metrin etäisyydellä pidettiin rakennusten keston kannalta 500:aa pascalia, jonka alapuolella pysyttiin.

Suurin mitattu ilmanpaineisku oli 492 pascalia Mankinmyllyntie 10:ssä 7. syyskuuta. Desibeleinä kyseinen painottamaton huippupainetaso on 148 desibeliä.

– Kuulon kannalta vaarallinen 200 Pascalin arvo ylittyi raportin mukaan kaikissa pisteissä, joissa ilmanpainetta mitattiin. Tältä pohjalta voidaan kyseenalaistaa, voidaanko räjäytyshitsausta tehdä alle kahden kilometrin päässä asutuksesta, Ollilla arvioi.

Mittausraportissa mainittu melun vertailuarvo on otettu ampumaratojen arvoista ja vertailtava suure on A-painotettu Impulse-aikavakiolla mitattu maksimiarvo. Raportin meluarvoja ei kuitenkaan ole mitattu tällä tavoin.

Ollilan mukaan erilaisten mittaussuureiden takia ei voi sanoa, ylittyykö asetettu maksimiarvo vai ei.

Tulosten perusteella voi kuitenkin päätellä, että maksimiarvot ylittävät selvästi terveystarkastajan asettaman 65 desibelin raja-arvon.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen