Teatteri Imatran pienen näyttämön tarina lopuillaan

PETTERI VÄRTÖIMATRA. Pienen näyttämön näytäntökausi Teatteri Imatrassa päätt

PETTERI VÄRTÖ

IMATRA. Pienen näyttämön näytäntökausi Teatteri Imatrassa päättyy todennäköisesti kuluvaan syksyyn. Imatran kaupungin kulttuuritoimen toimialajohtaja Jussi Virsunen esittää kulttuurilautakunnalle, että teatteri luopuu pienen näyttämön tuotannoista kulttuuritoimelle asetetun tiukan talousraamin vuoksi.

– Teatteri tuli vuodenvaihteessa ensi kertaa toimialan arvioitavaksi. Meille asetettu säästövaatimus on suuri ja pitäisin ihmeellisenä, jos lautakunta ei päädy tähän esitykseen talousarviota käsittelevässä kokouksessaan 9. lokakuuta, Virsunen sanoo. Pienen näyttämön ohella esityslistalla on myös lähikirjastojen tilanne.

TEATTERI IMATRA vuokraa pientä näyttämöä Koskenparrassäätiöltä, jonka takana on Imatrankosken sosiaalidemokraattinen työväenyhdistys. Näyttämötilan vuosivuokra on tällä hetkellä reilut 10 000 euroa. Näyttämön teatteritoiminta ei ole koskaan ollut kannattavaa eikä sitä sellaiseksi ole mahdollista saada.

– Teatterilla on kaksi näyttämöä ja pieni henkilökunta: viisi näyttelijää ja yksi tekniikan työntekijä. Henkilökunnan vähyyden vuoksi tarvitaan jatkuvasti myös ulkopuolista työvoimaa, joka maksaa paljon pelkkiä vuokrakuluja enemmän, Teatteri Imatran johtaja Antti Vartiala kertoo.

PIENEN NÄYTTÄMÖN tuotantojen lakkauttamiseen ei liity suuria intohimoja Teatteri Imatrassa. Pienellä näyttämöllä toteutettavat tuotannot on mahdollista siirtää isolle näyttämölle intiimiyden ja tunnelman kärsimättä. Kokonaan tilantarve naapuritalosta ei näyttämön lakkauttamisen myötä katoa.

– Samassa kiinteistössä on lavastamo ja puvustamo, jotka ovat teatterille todella tärkeitä. Ilman niitä teatterituotantoa ei ole, joten ne pidetään ehdottomasti, Jussi Virsunen sanoo. Lavastamolla ja puvustamolla on näyttämöstä erillinen tila ja omat vuokrakulut. Tilojen vuokranantaja on sama kuin näyttämön.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö