Uusi S-market nousee Palloon

EeKoo käy rakentamaan, kun kolmea tonttia koskeva kaavamuutos on lainvoimainen. Pallon marketista tulee yhtä suuri kuin Lauritsalan S-marketista.

HEIKKI SOPANEN

Etelä-Karjalan Osuuskauppa aikoo rakentaa S-marketin Lappeenrannan Palloon. Marketin tulo lienee mieluinen uutinen pikisaarelaisille. He ovat toivoneet omaa lähikauppaa jo vuosia.

EeKoon toimitusjohtaja Ahti Manninen uskoo, että vaikka lähikauppa ei tulekaan Pikisaareen, Pallon S-market kelpaa pikisaarelaisille.

– Kauppamatkan ero on vain 400 metriä verrattuna siihen, että kauppa olisi rakennettu Pikisaaren sillan viereen. Eikä Pikisaaren asukaspohja olisi riittänyt S-markettiin. Kerromme pikisaarelaisille market-hankkeesta parin viikon kuluttua.

EeKoon suunnitelmissa 1 500 neliön market parkkipaikkoineen on sijoitettu kolmen tontin muodostamaan kortteliin Taipalsaarentien ja Varastokadun varteen.

Eekoo hakee kaupungilta kortteliin asemakaavamuutosta, joka mahdollistaa marketin rakentamisen.

ITSE market on tarkoitus rakentaa tontille, jossa toimi aiemmin tavaratalo Minimani, ja jossa nyt on varastomyymälä ja kirpputori. Marketin pysäköintitilat tulevat kahdelle muulle tontille. Niistä toinen kuuluu maalausliike Peuhkuri Oy:lle ja toinen Saimaan Hedelmä- ja Vihannestukku Oy:lle.

EeKoo on tehnyt esisopimukset tonttikaupoista tonttien nykyisten omistajien kanssa.

Mannisen mukaan rakentaminen alkaa heti, kun kaava sen sallii.

– Puramme pois nykyiset rakennukset, ja olemme varautuneet myös mahdolliseen pilaantuneiden maiden vaihtoon, Manninen sanoo.

PALLON S-marketista tulee Lauritsalan S-marketin suuruinen neliöiltään ja tavaravalikoimaltaan. Neliöitä tulee 1 500 ja tuotteita 12 000. Autopaikkoja asiakkaille rakennetaan 95. Kustannusarvio on noin viisi miljoonaa euroa.

Jossain vaiheessa EeKoo suunnitteli rakentavansa Palloon 3 000 tuotteen Sale-myymälän. Mutta kun tonttiasiat etenivät, arkkitehtitoimisto sai tehtäväkseen suunnitella S-marketin.

– Nyt toteutettavaa konseptia on kehitetty viime kesästä. Hanke on linjassa myös kaupungin liikennesuunnitelmien kanssa. Kaupunkihan aikoo ohjata liikenteen Pikisaareen Varastokadun kautta, Manninen sanoo.

EeKoossa on laskettu, että Pikisaaren lisäksi Pallon S-market palvelee Rakuunamäkeä, Tyysterniemeä ja Kariniemeä sekä työmatkalaisia, joiden kotimatkan varrella market on.

TOIMITUSJOHTAJA Mannisen mukaan hanke on nyt niin pitkällä, että hakemus asemakaavan muuttamiseksi voidaan jättää kaupungille. Rakentaminen alkaa heti, kun kaava sen sallii.

– Kävisimme mieluusti rakentamaan jo ensi vuonna, mutta mitään kiirettä meillä ei ole.

Asemakaavamuutos vie minimissään aikaa vähintään neljä kuukautta. Silloin kaiken pitää sujua kitkattomasti. Keskimäärin asemakaavamuutoksen läpivieminen kestää yhdeksän kuukautta.

Lappeenrannan kaupunki tekee omia suunnitelmiaan Pallossa aikoessaan ohjata Pallon liikennettä sujuvammaksi kiertoliittymän avulla. Sen rakentamisen jarruksi nousi koekaivauksissa Pallon vanhan hautausmaan luita.

Sittemmin Museovirasto tutki kiertoliittymälle kaavaillun alueen tarkemmin, ja tutkimusraporttia odotellaan. Sen sisältö ratkaisee, tehdäänkö kiertoliittymä suunnitellusti vai pienempänä versiona.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen