Vapaudenaukion alue pursuaa parkkeerattuja autoja

Remontoidun maakuntakirjaston avautuminen kärjisti Vapaudenaukion pysäköintipaikkapulaa entisestään.

Remontoidun maakuntakirjaston avautuminen kärjisti Vapaudenaukion pysäköintipaikkapulaa entisestään. Autoilijat ovat vallanneet Pormestarinkadun päässä sijaitsevan hiekka-alueen. Tilanne helpottuu vasta sitten, kun Technopolis Cityn alle rakennettava Williparkki Oy:n pysäköintitalo avautuu.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Vapaudenaukion nykyiset pysäköintipaikat ovat olleet kovassa käytössä maakuntakirjaston avautumisen jälkeen.

Vapaudenaukiolta poistui noin 150 pysäköintipaikkaa Technopolis Cityn rakennustöiden vuoksi. Jäljelle jääneet paikat riittivät kohtuullisen hyvin vielä pääkirjaston ollessa kesän ajan remontin vuoksi suljettuna.

Uudistunut maakuntakirjasto avasi ovensa viikko sitten, minkä jälkeen Lappeenrannan suosituin pysäköintialue on ollut kovin täynnä.

Kirjaston lähialueiden pysäköintipaikkoja vähentää osaltaan myös Valtakadun remontti. Oikokadun varrelta poistettiin noin 20 autopaikkaa, kun kaupungin linja-autoliikenne siirtyi Koulukadulle.

Vapaudenaukiolla ja Villimiehenkadun varteen viime kesänä valmistuneella pysäköintialueella on yhteensä jäljellä paikat noin 130 autolle.

Maakuntakirjaston pääoven edessä on noin 70 parkkipaikkaa, joille pääsee ajamaan kapeaa hiekkaväylää pitkin kauppakeskus Ison-Kristiinan suunnasta.

– Asiakkailta vaaditaan vähän joustavuutta, jos he joutuvat jättämään autonsa hitusen aiempaa kauemmaksi. Varsinkin päiväsaikaan tuppaa olemaan aika täyttä. Muutama paikka oli vapaana, kun tulin perjantaina töihin, vt. kirjastotoimenjohtaja Päivi Parviainen kertoo.

Parviainen uskoo maakuntakirjaston asiakkailta löytyvän pitkämielisyyttä parkkitilaongelmaa suhteen.

– Ihmisiltä löytyy yleensä hienosti ymmärrystä väliaikaisia järjestelyjä kohtaan. Työmaan vaikutuksia kävijämääriin on hankala arvioida, mutta ainakin viime viikolla kirjastossa oli kova vilske.

Pysäköintitilan vähentymisen myötä autoilijat parkkeeraavat siihen, missä tilaa on.

Henkilöautot valtasivat Pormestarinkadun varrella maakuntakirjaston kohdalla olevan kolmionmuotoisen hiekka-alueen välittömästi, kun siinä tehty kaukolämpötyö valmistui.

– Sitä ei ole osoitettu pysäköintialueeksi liikennemerkein, mutta tietääkseni pysäköinninvalvonta ei ole puuttunut tilanteeseen. Eikös se niin ole, että mitä ei ole osoitettu kielletyksi, on sallittua, Williparkki Oy:n palveluisännöitsijä Marko Markkanen sanoo.

Tilanteeseen on luvassa helpotusta tulevaisuudessa, sillä Williparkki Oy rakentaa tällä hetkellä kaksikerroksista pysäköintitaloa tulevan Technopoliksen alle.

– Tällä hetkellä parkkipaikalla näyttää ahtaalta, mutta meillä kirjastossa katse on suunnattu jo tulevaisuuteen. Parkkipaikkatilanne tulee paranemaan jatkossa paljon, Parviainen kertoo.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen